Οι οικονομικές ανισότητες οι οποίες καταγράφονται τα τελευταία χρόνια όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα επιδεινωθούν τις επόμενες δεκαετίες, ενώ οι εργαζόμενοι και τα στελέχη επιχειρήσεων με την υψηλότερη εξειδίκευση θα αποσπάσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από τις προόδους της τεχνολογίας, επισήμανε σε μια έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να επενδύσουν περισσότερο στην παιδεία και να οικοδομήσουν πιο προοδευτικά συστήματα φορολογίας, τόνισε ο ΟΟΣΑ, ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι, σε μια από τις εκθέσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα και αφορούν μακροοικονομικές τάσεις.
Η συζήτηση για την ανισότητα έχει αναζωπυρωθεί, μετά την επιτυχία του βιβλίου Το Κεφάλαιο στον 21ο Αιώνα του γάλλου οικονομολόγου Τομά Πικετί. Το έργο του καταγράφει ένα τεράστιο χάσμα του πλούτου ανάμεσα στους πλούσιους πολίτες και στον υπόλοιπο πληθυσμό, που επιστρέφει σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από την περίοδο πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι αμοιβές των πιο καλοπληρωμένων στελεχών στα 34 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 0,6% σε ετήσια βάση, πολύ γρηγορότερα από τις αμοιβές στη βάση της κλίμακας των εισοδημάτων, τις δύο δεκαετίες που οδήγησαν στην οικονομική κρίση.
Εάν δεν υπάρξει καμιά μεταβολή μέσω πολιτικών παρεμβάσεων ή με κάποιον άλλο τρόπο, η ανισότητα μεταξύ των πλουσίων και των υπολοίπων θα συνεχίσει να διευθύνεται με έναν παρόμοιο ρυθμό για τα επόμενα 50 χρόνια, αν και τα πραγματικά εισοδήματα αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν σε όλο το φάσμα.
Με αυτό τον ρυθμό, η ανισότητα στα μέσα ακαθάριστα εισοδήματα στον ΟΟΣΑ έως το 2060 θα φτάσει στο επίπεδο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου το χάσμα στα εισοδήματα των εργαζομένων είναι από τα μεγαλύτερα.
Σχεδόν όλη η αύξηση του εισοδηματικού χάσματος θα καταγραφεί ανάμεσα σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα και όσους έχουν μεσαία εισοδήματα. Αυτό, αναφέρει ο ΟΟΣΑ. υποδηλώνει ότι η τεχνολογία πλέον καταργεί ή υποκαθιστά θέσεις εργασίας που απαιτούν απλά δεξιότητες μέσου επιπέδου.
«Αναμένουμε ότι οι εργαζόμενοι με τα υψηλότερα προσόντα θα επωφεληθούν από την τεχνολογική πρόοδο», τόνισε ο Ζαν-Λικ Σνάιντερ, ο υποδιευθυντής του τμήματος οικονομικών αναλύσεων του ΟΟΣΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο ο οργανισμός συνέστησε να βελτιωθούν και να γίνουν πιο στοχευμένα τα συστήματα φορολογίας και πρόνοιας για εκείνους που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Το βάρος της φορολογίας θα πρέπει να μετατοπιστεί προς τις ιδιοκτησίες και τις πρώτες ύλες, εκτίμησε ο Σνάιντερ.
Αλλά τελικά η λύση είναι η περισσότερη και καλύτερη εκπαίδευση, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να ανέβουν πιο ψηλά στην κλίμακα των προσόντων και των αμοιβών, επισήμανε ο ΟΟΣΑ.