Ξεκάθαρος εμφανίστηκε σε ομιλία του, ανήμερα της 67ης «Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων», ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Μιανμάρ όσον αφορά στον ρόλο του στρατού στη νέα σελίδα της πολιτικής ιστορίας της χώρας του, υπογραμμίζοντας πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να έχουν λόγο στα πολιτικά δρώμενα».

Χιλιάδες στρατιώτες παρήλασαν στις 27 Μαρτίου στο κέντρο της πρωτεύουσας Ναϊ Πι Τάου, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει πλάνα από τις εκδηλώσεις που έφερναν στο νου εικόνες από την εποχή που ο στρατός βρισκόταν ακόμα στην εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την τελευταία στρατιωτική παρέλαση πριν τις συμπληρωματικές βουλευτικές εκλογές της 1ης Απριλίου, οι οποίες θα ολοκληρώσουν φαινομενικά τη μετάβαση σε μια εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μιλώντας ενώπιον στρατιωτών, επίσημων προσκεκλημένων και δημοσιογράφων από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και δίκτυα, ο στρατηγός Min Aung Hlaing ανέφερε πως «ο στρατός σέβεται και προστατεύει το Σύνταγμα, αποτελώντας τον θεματοφύλακα της παράδοσης και της Δημοκρατίας».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τον λαό δεν έχουν μόνο καθήκον να σέβονται το Σύνταγμα, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα του κράτους, αλλά και να το διασφαλίζουν. Η διασφάλιση του καταστατικού χάρτη της χώρας αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητά μας για την ανοικοδόμηση ενός μοντέρνου, ανεπτυγμένου και νέου δημοκρατικού έθνους», τόνισε μεταξύ άλλων.

Δείτε τα video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκεπτικισμός στη διεθνή κοινότητα

Παρά τις θεαματικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται εδώ και αρκετούς μήνες, η Δύση παραμένει επιφυλακτική απέναντι στις πραγματικές προθέσεις του στρατού. Το Σύνταγμα της χώρας διασφαλίζει τη νομιμότητα ενδεχόμενης εμπλοκής του στρατού στα πολιτικά δρώμενα, την ίδια στιγμή που υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι το 25% των εδρών στην Άνω και Κάτω Βουλή προορίζεται αποκλειστικά για στρατιωτικούς. Παράλληλα τρεις θέσεις στο πολιτικό συμβούλιο καταλαμβάνονται μόνο από εκπροσώπους του στρατού.

Η διάσημη ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Aung Suu Kyi, έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην ανάγκη να τροποποιηθούν οι «επίμαχες» διατάξεις, ωστόσο για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει πρώτα να εκλεγεί σε μια από τις 48 θέσεις για τη συμπλήρωση των μελών του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια να έχει την ψήφο των 2/3 προκειμένου να «περάσει» το νέο Σύνταγμα. Η επικεφαλής του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου (NLD) βρισκόταν για χρόνια υπό κατ’ οίκων περιορισμό στο σπίτι της στην οικονομική πρωτεύουσα, Γιανκούν, με το κόμμα της να απέχει από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές του 2010.

Στο Κοινοβούλιο της ασιατικής χώρας κυριαρχεί η παράταξη της Εθνικής Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης (USDP) η οποία δημιουργήθηκε επί πραξικοπήματος προκειμένου να προωθεί τα συμφέροντα των στρατιωτικών. Το USDP ήταν ο μεγάλος νικητής της εκλογικής διαδικασίας του 2010.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως το έργο της Aung Suu Kyi θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνούσε ανελλιπώς τη χώρα για 49 χρόνια δε θα επιτρέψει τόσο εύκολα μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν την οικονομική και πολιτική του επιρροή.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Προσεχώς… Ιάπωνες παρατηρητές στη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 00:50

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης