Ρώσοι αξιωματούχοι σταθμίζουν τους πιθανούς κινδύνους πώλησης εξοπλισμού πυραυλικής άμυνας στο Ιράν. Κι αυτό, μετά την στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ισλαμικής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Πολιτειών που προκλήθηκε από τη δολοφονία των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.
Κάποιοι στην πολιτική ελίτ της Ρωσίας πιστεύουν ότι η στενότερη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.
«Πρέπει να προσφέρουμε στο Ιράν συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία και να πουλήσουμε επειγόντως πιο σύγχρονα όπλα, ώστε ουδείς να τολμά να πλήξει το Ιράν», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας. Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι τα συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 ή S-500 θα είναι σε θέση να «κλείσουν ολόκληρο τον ουρανό πάνω από το Ιράν».
Η Ρωσία είχε προηγουμένως εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιράν, του οποίου οι δυνατότητες περιορίζονται σήμερα σημαντικά από το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά αυτό θα πρέπει να λήξει το φθινόπωρο του 2020, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ράιαμπόφ τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας, «οι δυνητικές εξαγορές του Ιράν μετά την άρση των περιορισμών της πυρηνικής συμφωνίας UNSCR 2231 περιλαμβάνουν μαχητικά ρωσικά αεροσκάφη Su-30, εκπαιδευτικά Yak-130 και πυραύλους T-90 MBTs».
Προβλέπεται ακόμη η απόκτηση των συστημάτων αεράμυνας S-400 και των αμυντικών συστημάτων Bastion από τη Ρωσία.