Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να κλείσει «εάν είναι αναγκαίο», δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, σε απάντηση των αμερικανικών απειλών για την επιβολή κυρώσεων και της υιοθέτησης της απόφασης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας που υιοθετήθηκε από την αμερικανική Γερουσία.

«Είναι ντροπή για τους Αμερικανούς αυτά που έκαναν στους Ινδιάνους και στην Αφρική. Θα αποκαλύψουμε στη διεθνή κοινότητα τον ρατσισμό και την αποικιοκρατική ιστορία της Δύσης», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλίκ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκεται στη νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η βάση του Κιούρετσικ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, μετά την υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ συνέχισε λέγοντας «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στη Λιβύη».

«Λειτουργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ανατρέψαμε τη νέα συμφωνία των Σεβρών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Ο Χαλίφα Χάφταρ «δεν είναι νόμιμος ηγέτης… και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Σύντομα θα ξεκινήσουμε σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις»

Σχετικά με τις γεωτρήσεις και τις σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο επεσήμανε ότι «Η Ανατολική Μεσόγειος έχει μεγάλη ποσότητα υδρογονανθράκων μπορεί κάποιες μεγάλες εταιρείες να έρθουν μαζί μας».