Υπέρ της χάραξης μίας στρατηγικής που θα οδηγήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διαπίστωση ότι στο ζήτημα της Ουκρανίας «διέπραξε ένα στρατηγικό σφάλμα», ότι δεν μπορεί να επιβληθεί στρατιωτικά, ούτε να διχάσει την εναντίον του συμμαχία και ότι συνεπώς ο μόνος δρόμος που του απομένει είναι η διαβούλευση, τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος στη μνήμη πολλών είναι ο πολιτικός που το 2003 είπε το «όχι» του Παρισιού στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, δήλωσε πως θα ήταν λάθος να τεθεί ως προαπαιτούμενο για την εξεύρεση λύσης στο ουκρανικό ο εξοστρακισμός του Πούτιν. «Δεν υπάρχει μόνο ο Πούτιν. Υπάρχει ένα σύστημα, ένας τρόπος σκέψης, ένα λογισμικό, μια κουλτούρα. Εκεί βρίσκεται όλο το πρόβλημα» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως «όταν αλλάζουμε τύραννο στις Συρακούσες, κινδυνεύουμε αυτός που έρχεται να είναι χειρότερος από τον απερχόμενο» και υπενθύμισε πως η ανατροπή των δικτατόρων στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Λιβύη «δημιούργησε χάος που δεν ήταν επιθυμητό».

Κατά τον ντε Βιλπέν, ο Πούτιν γνωρίζοντας πως στη Ρωσία από τον πόλεμο της Κριμαίας του 19ου αιώνα έως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν του 1989 κάθε στρατιωτική ήττα είχε ως αποτέλεσμα πολιτικές ανατροπές, θα άρπαζε ενδεχομένως μια ευκαιρία που θα του επέτρεπε να παραμείνει στη θέση του «χωρίς να δημιουργηθεί στον ρωσικό λαό η εικόνα πως έχασε τον πόλεμο».

Εν κατακλείδι ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν τάσσεται υπέρ της συνεχούς κλιμάκωσης των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ούτως ώστε ο Πούτιν κάποια στιγμή να αντιληφθεί ότι όσο πλειοδοτεί στον στρατιωτικό τομέα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για τον ίδιο και τη χώρα του. Για να συμβεί ωστόσο αυτό θα πρέπει σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου, αρχής γενομένης από την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, το Ισραήλ κ.α. να του δώσουν το μήνυμα πως βρίσκεται σε λάθος δρόμο, σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης