Θετικές είναι ως επί το πλείστον οι αντιδράσεις στην έκκληση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τους αυτονομιστές, να αναβάλουν το διαφιλονικούμενο δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου.

Για ένα «χρήσιμο βήμα» έκανε λόγο η Ουάσιγκτον, ζητώντας όμως παράλληλα από τη Μόσχα να αναλάβει έναν «εποικοδομητικό ρόλο» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ ζητούσε να ακυρωθεί και όχι απλά να αναβληθεί το διαφιλονικούμενο δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Κυριακή.

Χαιρετίζει ο Σουλτς

Τις δηλώσεις Πούτιν χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς. «Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ακόμη και τα πιο μικρά σημάδια αποκλιμάκωσης», δηλώνει προς τη σημερινή Kölner Stadt-Anzeiger, καλώντας παράλληλα τον Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει τώρα και σε πράξεις.

Θετική ήταν και η αντίδραση του Πέτρο Ποροσένκο, επικρατέστερου υποψηφίου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Μιλώντας στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία, επισήμανε: «Βελτιώνεται πολύ μετά τη δήλωση του προέδρου Πούτιν στη Μόσχα. Νομίζω ότι πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία».

Στηρίζει την πρόταση Μέρκελ η Μόσχα

Μετά από συνάντηση που είχε χθες στη ρωσική πρωτεύουσα με τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο Βλ. Πούτιν ζήτησε την αναβολή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της ανατολικής Ουκρανίας, τονίζοντας ότι προηγουμένως θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν την πρόταση σε συνεδρίασή τους στο Ντονέτσκ σήμερα, αν και ένας εκ των επικεφαλής των αυτονομιστών δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τάσσεται «υπέρ της συμμετοχής των φιλορωσικών δυνάμεων της ανατολικής Ουκρανίας στις συνομιλίες για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Interfax, ο ρώσος πρόεδρος στηρίζει την πρόταση Μέρκελ για ένα «στρογγυλό τραπέζι» όλων των εμπλεκομένων πλευρών, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Χαιρετίζει τον «τον εποικοδομητικό τόνο» του Πούτιν ο Σταϊνμάγερ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαιρέτισε σήμερα «τον εποικοδομητικό τόνο» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε από τις φιλορωσικές περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας να αναβάλουν το δημοψήφισμά τους της Κυριακής.

«Χαιρετίζω τον εποικοδομητικό τόνο που υιοθέτησε ο πρόεδρος Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ», υπογραμμίζει ο υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία ζητεί να εφαρμοσθεί «αμέσως αυτό που συζητήθηκε στη Μόσχα».

«Βρισκόμαστε ίσως σε μια αποφασιστικής σημασίας στιγμή», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ. «Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, όμως εξακολουθεί να υπάρχει μια ευκαιρία να καταφέρουμε με διπλωματικά μέσα να αποφύγουμε μια νέα κλιμάκωση της βίας και την ολική απώλεια του ελέγχου στην ανατολική Ουκρανία».

Υποδεχόμενος χθες, Τετάρτη, στη Μόσχα τον προεδρεύοντα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τον Ελβετό Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τις φιλορωσικές περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας να αναβάλουν το δημοψήφισμα της Κυριακής. Ζήτησε ως αντάλλαγμα «από τις αρχές του Κιέβου να σταματήσουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές και τιμωρητικές επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά».

Πηγή :dpa
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης