Μπορεί το ΝΑΤΟ να κατέληξε στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, οι δηλώσεις, ωστόσο, αποκαλύπτουν κάποιες ενδείξεις για τις προθέσεις από εδώ και στο εξής.

Η Χίλαρι Κλίντον, μερικά μόνο λεπτά μετά την απόφαση της Συμμαχίας να επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και να προστατεύσει τους αμάχους από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, δήλωσε με νόημα ότι οι αρμόδιοι για τον στρατιωτικό σχεδιασμό έλαβαν την εντολή να εξετάσουν την «ευρύτερη αποστολή της προστασίας των αμάχων», κάτι που, όπως είπε το NATO, έχει τη δυνατότητα να κάνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωνε ότι η εντολή της συμμαχίας υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. δεν «ξεπερνά» την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά οι δυνάμεις του NATO θα έχουν τη δυνατότητα να δρουν, σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν.

Μία ερμηνεία όλων αυτών θα μπορούσε να ήταν πως οι σύμμαχοι αναζητούν την πρώτη ευκαιρία για να «πατήσουν και το πόδι τους» στη Λιβύη, καθώς είναι δεδομένο ότι μόνο από αέρος δεν μπορούν να πλήξουν αποτελεσματικά και να νικήσουν γρήγορα τις δυνάμεις του Καντάφι, ειδικά από τη στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί δεν διαθέτουν στις τάξεις τους έναν τόσο ισχυρό στρατό όσο θα χρειαζόταν.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, να κάλεσε τους αντικαθεστωτικούς να αποφασίσουν για τη μοίρα του ηγέτη της χώρας τους, ωστόσο από τις δηλώσεις της Κλίντον φαίνεται ότι τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και χαράσσουν τη δική τους πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης