Μετά το Ευρωπαϊκό Έτος 2009 Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ισπανική προεδρία της Ε.Ε, αναγνωρίζοντας το μέγεθος της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων με 80 εκατομμύρια (16% του συνολικού πληθυσμού) να ζουν στα όρια της φτώχειας, κήρυξαν το 2010 ως το Ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του Κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του σχετικού Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2009, 24% των πολιτών θεωρούν κάποιον φτωχό όταν οι πόροι του είναι τόσο περιορισμένοι που δεν μπορεί να συμμετέχει πλήρως στην κοινωνία στην οποία ζει. 22% των ερωτηθέντων θεωρούν φτώχεια την αδυναμία να ανταπεξέλθει κάποιος οικονομικά στα βασικά απαραίτητα αγαθά, ενώ 21% θεωρούν φτώχεια την εξάρτηση από φιλανθρωπία ή δημόσιες επιδοτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια σημαντική μειονότητα (18%) πιστεύει ότι κάποιος είναι φτωχός όταν έχει μηνιαίως για να ζήσει λιγότερους πόρους από αυτούς που ορίζει το κατώτατο όριο φτώχειας. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (73%) νιώθουν ότι η φτώχεια στη χώρα τους είναι εκτεταμένη.

Ωστόσο, η αντίληψη που επικρατεί σχετικά με την ένταση του φαινομένου διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Στην χώρα μας, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους (54%) πιστεύουν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί έντονα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας αυτής είναι ότι αν την Ευρώπη, το 53% των πολιτών νιώθουν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις τους είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την μείωση και την πρόληψη της φτώχειας, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Στον δύσκολο και απαιτητικό αγώνα κατά της φτώχειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλοντας να έχει ως συμμάχους πέρα από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους πολίτες, έχει ορίσει ως κατευθυντήρια αρχή του Έτους 2010 να δώσει φωνή στις ανησυχίες των πολιτών, οι οποίοι αναγκάζονται να βιώσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να εμπνεύσει κάθε Ευρωπαίο πολίτη και άλλους ενδιαφερόμενους να ασχοληθούν με τα σημαντικά αυτά θέματα.

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικοί εταίροι θα συνεργαστούν με τις συμμετέχουσες χώρες καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να πραγματοποιήσουν σειρά δραστηριοτήτων σε όλη τη διάρκεια του 2010.

Τον Ιανουάριο και το Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν δύο διασκέψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια καλλιτεχνική πρωτοβουλία θα δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ ατόμων τα οποία βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και καλλιτεχνών. Ταυτόχρονα, ημερίδες κατάρτισης θα δώσουν νέες ιδέες σε Μ.Μ.Ε. και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σχετικά με τα σύνθετα αυτά θέματα.

Για περισσότερες πληροφορίες (www.2010againstpoverty.eu/)

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνονται οι φτωχοί στην Ενωμένη Ευρώπη, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009, 16:16

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης