Ντυμένοι στα λευκά και κρατώντας φωτογραφίες συγγενών τους που αγνοούνται και πανό με τη λέξη «Αρκετά», 150.000 Μεξικανοί έλαβαν μέρος σε διαδήλωση κατά της εγκληματικότητας και της διαφθοράς της αστυνομίας στην πρωτεύουσα.

Ζητούν από τις αρχές να βάλουν τέλος στη βία που επικρατεί σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, στις απαγωγές που σημειώνονται και στις δολοφονίες, ενώ απαιτούν από τον πρόεδρο της χώρας, Φελίπε Καλδερόν να τιμήσει τις υποσχέσεις του.

Ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ, οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 2.712 ανθρώπους. Η απαγωγή και η δολοφονία, παρά την πληρωμή λύτρων, του 14χρονου Φερνάντο Μαρτί στις αρχές Αυγούστου, αλλά και η ανακάλυψη 18 αποκεφαλισμένων πτωμάτων μέσα στις τρεις τελευταίες ημέρες ήταν τα γεγονότα που ξεχείλισαν το ποτήρι.  

Οι απαγωγές στο Μεξικό έχουν αυξηθεί κατά 40% μεταξύ του 2004 και του 2007, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές. Μόνο την περσινή χρονιά έγιναν 751 απαγωγές. Το ποσοστό του Μεξικού είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο και φτάνει αυτό χωρών όπως το Ιράκ και η Κολομβία.

Τα περισσότερα εγκλήματα δεν διαλευκαίνονται, εξαιτίας της διαφθοράς στις τάξεις των δικαστικών και της αστυνομίας. Στην υπόθεση της δολοφονίας του 14χρονου που βρέθηκε νεκρός στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου εμπλέκονται και πολλοί αστυνομικοί.