Ήταν 11 Σεπτεμβρίου και οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 08:46 π.μ. όταν ο κόσμος όπως τον ξέραμε επρόκειτο να αλλάξει για πάντα.  Η πτήση 11 της American Airlines πέφτει στο Βόρειο Πύργο του συγκροτήματος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στο Κάτω Μανχάταν. Επικρατεί πανικός αλλά ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει. Δεκαεπτά λεπτά αργότερα στις 9:03 π.μ., ο Νότιος Πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου δέχεται χτύπημα από την πτήση 175 της United Airlines.

Και οι δύο πύργοι των 110 ορόφων καταρρέουν μέσα σε μία ώρα και σαράντα δύο λεπτά. Ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει τον ουρανό του Μανχάταν και χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου.

 

Στις 9:43 π.μ. η πτήση 77 της American Airlines, που ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον και είχε προορισμό το Λος Άντζελες, με 64 επιβάτες, προσκρούει στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει. Υπό τον φόβο κι άλλων επιθέσεων εκκενώνονται ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο και όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια στην Ουάσινγκτον, καθώς επίσης και τα κτίρια των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

Η τέταρτη και τελευταία πτήση, η πτήση 93 της United Airlines, πετούσε με κατεύθυνση την Ουάσινγκτον. Αυτή η πτήση ήταν η μόνη που δεν χτύπησε τον στόχο της, αντίθετα συνετρίβη σε ένα χωράφι κοντά στο Σάνκσβιλ της Πενσυλβάνια στις 10:03 π.μ.. Οι επιβάτες του αεροπλάνου προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους από τους αεροπειρατές και τελικά απομάκρυναν την πτήση από τον επιδιωκόμενο στόχο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στόχος της πτήσης 93 ήταν είτε ο Λευκός Οίκος είτε το Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Η Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν σειρά τεσσάρων συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων από την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το πρωί της Τρίτης, 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Εκείνο το πρωί, τέσσερα επιβατηγά αεροσκάφη που ταξίδευαν από τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην Καλιφόρνια, κατελήφθηκαν εν πτήση από 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Οι αεροπειρατές ήταν οργανωμένοι σε τρεις ομάδες πέντε αεροπειρατών και μία ομάδα τεσσάρων. Κάθε ομάδα είχε έναν αεροπειρατή που είχε λάβει εκπαίδευση πιλότου, ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο του αεροσκάφους. Ο ρητός στόχος τους ήταν να καταρρίψουν κάθε αεροπλάνο σε ένα εξέχον αμερικανικό κτήριο, προκαλώντας τεράστιες απώλειες και μερική ή πλήρη καταστροφή των κτηρίων στόχων.

Φωτογραφία από την NASA μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων

Πάνω από 3.000 νεκροί και 20.000 τραυματίες

Υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 20.000. Από την πρώτη στιγμή, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο τον πολυεκατομμυριούχο σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς πολίτες, ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε σκληρή απάντηση, όχι μόνο στους τρομοκράτες, αλλά και σε αυτούς που τους υποθάλπουν.

Τα αντίποινα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν επισήμως ξεκινώντας τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας και εισέβαλαν στο Αφγανιστάν για να καθαιρέσουν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν είχαν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για την αποβολή της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν και την έκδοση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αν και ο Μπιν Λάντεν αρνήθηκε αρχικά οποιαδήποτε εμπλοκή, το 2004 ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η Αλ Κάιντα και ο Μπιν Λάντεν ανέφεραν ως κίνητρο την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία και τις κυρώσεις κατά του Ιράκ. Ξεφεύγοντας της σύλληψης για σχεδόν μια δεκαετία, ο Μπιν Λάντεν εντοπίστηκε σε ένα κρησφύγετο στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν και στη συνέχεια σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «δόρυ του Ποσειδώνα».

27 ώρες παγιδευμένη κάτω από τα ερείπια

Και ενώ όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε «παγωμένος» την τραγωδία γνωρίζοντας πως τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο στον κόσμο, χιλιάδες άνθρωποι βίωναν τον πραγματικό εφιάλτη παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια με τις μαρτυρίες όσων επέζησαν να κόβουν την ανάσα.

Η Guzman-McMillan και οι συνάδελφοί της αποφάσισαν να κατεβούν από τις σκάλες όταν το πρώτο αεροπλάνο χτύπησε τον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Όταν έφτασαν στον 13ο όροφο, ο πύργος κατέρρευσε πάνω τους. Η γυναίκα, που τώρα είναι 52 ετών, ήταν η μόνη επιζήσασα μεταξύ των συναδέλφων της και σώθηκε από θαύμα αφού πέρασε 27 ώρες παγιδευμένη κάτω από τα ερείπια.

Έσκαψε για να βγει από τα συντρίμμια

Ο Τομ Κάναβαν, ο οποίος εργαζόταν στη χρηματιστηριακή εταιρεία First Union, θάφτηκε ζωντανός όταν έπεσε ο πρώτος πύργος. Σώθηκε από τύχη, επειδή ένας μεγάλος τοίχος έπεσε πάνω του δημιουργώντας ένα κενό ασφαλείας από τον σωρό των συντριμμιών. Για να βγει στην επιφάνεια άρχισε να σέρνεται και να σκάβει προς τα πάνω, καταφέρνοντας τελικά να βρει οξυγόνο.

Σώθηκε επειδή σταμάτησε για να βοηθήσει μια γυναίκα

Ο πύραρχος Jay Jonas και πέντε από τους πυροσβέστες του, συμμετείχαν στην διάσωση στον Βόρειο Πύργο λίγο μετά την κατάρρευση του Νότιου Πύργου.

Ενώ ο Jonas και η μονάδα κατέβαιναν τις σκάλες, εντόπισαν τη Josephine Harris — μια 59χρονη λογίστρια που είχε πέσει κάτω – και σταμάτησαν για να τη βοηθήσουν.

Λίγο μετά, ο Βόρειος Πύργος κατέρρευσε γύρω τους, αλλά η γυναίκα και οι πυροσβέστες σώθηκαν.

«Δεν μπορείς να πεις ότι κάτι που σου συνέβη είναι θαύμα», είπε ο Jonas στους New York Times. «Αλλά είχαμε το θάρρος να κάνουμε αυτό που κάναμε και μπορείτε να πείτε ότι αν δεν ήταν εκεί για να τη σώσουμε, πιθανότατα δεν θα τα καταφέρναμε».

Παγιδεύτηκε 9 μέτρα κάτω από τα συντρίμμια

Αφού είδε το πρώτο αεροπλάνο να πέφτει στον Βόρειο Πύργο, ο Will Jimeno – ένας νέος αξιωματικός στο αστυνομικό τμήμα της Λιμενικής Αρχής – έσπευσε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου με άλλους 20 αξιωματικούς.

Λίγο μετά την άφιξή του, ο Νότιος Πύργος κατέρρευσε και ο Will Jimeno παγιδεύτηκε 9 μέτρα κάτω από τα συντρίμμια. Ήταν ένας από τους δύο αστυνομικούς που ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, αλλά πέρασε εβδομάδες στη ΜΕΘ κάνοντας 13 χειρουργικές επεμβάσεις.