Καταρρίπτεται με τον πλέον επιστημονικά διαπιστωμένο τρόπο η έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με την οποία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιλαμβάνουν 10 έως 15 φορές υψηλότερα επίπεδα φορμαλδεΰδης σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός και άλλοι επιστήμονες σε έρευνές του απέδειξαν ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη διαπίστωση του «New England Journal of Medicine» αφορούν μόνο σε μη κανονική λειτουργία του ατμοποιητή (“dry puff condition”) που είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί από ατμιστές.

Επικαλούμενοι τον Κώδικα Ηθικής σχετικά με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις που αφορούν στη δημόσια υγεία, ένας σημαντικός αριθμός επιστημόνων απέστειλε τα πορίσματα ερευνών του μαζί με ένα γράμμα διαμαρτυρίας για τον τρόπο που τα πορίσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «New England Journal of Medicine» προέκυψαν ουσιαστικά πίσω από «κλειστές πόρτες», ζητώντας μάλιστα και την ολοκληρωτική απόσυρση της έρευνας.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός με τον Δρ. CliveBates και με την υπογραφή 40 ακόμα επιστημόνων, δημοσίευσαν τον αντίλογο των παραπάνω πορισμάτων στο επιστημονικό περιοδικό «Addiction», μαζί με την πλήρη αιτιολόγηση των ισχυρισμών τους.

Οι επιστήμονες στη συνέχεια αντάλλαξαν αλληλογραφία με τους ερευνητές των πορισμάτων του «New England Journal of Medicine». Δείτε την εδώ και εδώ. 

«Η ως άνω έρευνα βασίζεται σε παραπλανητικά στοιχεία, τόσο όσον αφορά στις επιπτώσεις της φορμαλδεΰδης –η οποία δεν είναι υπαίτια για την πρόκληση καρκίνου ούτε καν στο συμβατικό κάπνισμα- όσο φυσικά και στις συνθήκες που έγιναν τα πειράματα πάνω στα οποία βασίστηκαν τα πορίσματά τους, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων κάνουν χρήση της συσκευής», επισημαίνει ο Δρ. Φαρσαλινός, σημειώνοντας ότι ακόμα και υπό «ξηρές» συνθήκες, οι μετρήσεις των στοιχείων της φορμαλδεΰδης που καταγράφηκαν δεν είναι σταθερές και τα αποτελέσματά της ποικίλλουν.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα δημόσιας υγείας και η παραπληροφόρηση που προέκυψε από την έρευνα του NEJM, η οποία υιοθετήθηκε ευρέως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είχε ως αποτέλεσμα τη διάδοση εντελώς εσφαλμένων μηνυμάτων σχετικά με την επικινδυνότητα της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων συγκρινόμενα με το συμβατικό κάπνισμα», καταλήγει ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.