Σε αφιέρωμά του η βρετανική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Guardian σκιαγραφεί τις γνώμες ειδικών πάνω στο ερώτημα: «Θα έπρεπε να απαγορευτεί η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς δημόσιους χώρους»; Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται με αφορμή τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της Ουαλίας να προβεί σε απαγόρευση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους κλειστούς δημόσιους χώρους από το 2017.
Από όσους μίλησαν στην εφημερίδα, όλοι εκτός από έναν σύμβουλο υγείας θεωρούν ότι δεν θα πρέπει οι αρχές της χώρας να προχωρήσουν στη σχετική απαγόρευση.
Διαβάστε τα επιχειρήματά τους:
Robert West, Καθηγητής υγιεινής ψυχολογίας, Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου
Οι αρχές της Ουαλίας στο σκεπτικό τους για αυτό τον σχεδιασμό αναφέρουν ότι το άτμισμα μπορεί να… επαναφέρει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Αυτό είναι άτοπο για μένα και μάλλον ισχύει το αντίθετο. Αν κάποιος ανάψει ένα τσιγάρο σε απόσταση αρκετών μέτρων μακριά σου, θα το καταλάβεις, κάποιος όμως μπορεί να ατμίζει σχεδόν δίπλα σου και να μην το διαπιστώσεις καν. Το ερώτημα οπότε θα έπρεπε να είναι αν κάποιος ενοχλείται από τον ατμό στον δημόσιο χώρο και αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν βρίσκω λόγο να υπάρξει ειδική νομοθεσία.
Julie Bishop, Σύμβουλος Υγείας στην Ουαλία
Matthew Breet, χρήστης ηλεκτρονικού τσιγάρου, 24 ετών, από το Surrey
Δεν υπάρχουν μυρωδιές (από το άτμισμα) που μπορούν να επηρεάσουν τους υπόλοιπους. Τα μόνα χημικά που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η νικοτίνη και η προπυλενογλυκόλη, τα οποία δεν είναι καθόλου βλαβερά για τους ανθρώπους και άρα δεν βρίσκω τον λόγο να απαγορευτεί το άτμισμα στους δημόσιους χώρους. Από την άλλη, σε έναν χώρο όπου υπάρχουν πολλά παιδιά, ίσως να μην είναι καλή ιδέα να επιτρέπεται, γιατί θα μπορούσε να τα επηρεάσει. Στις παμπ όμως, για ποιο λόγο; Εγώ προσωπικά, όταν δεν έχω μαζί μου το ηλεκτρονικό τσιγάρο καπνίζω κανονικά, αλλά όταν το έχω, δεν υπάρχει λόγος να το βάλω στο στόμα μου…
George Butterworth, Διαχειριστής πολιτικής απέναντι στον καπνό στο ινστιτούτο έρευνας για τον καρκίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεν υποστηρίζουμε την απαγόρευση, γιατί η υπάρχουσα νομοθεσία δημιουργήθηκε για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις βλάβες που προκαλεί ο καπνός στους μη καπνιστές, ενώ αυτό το πρόβλημα δεν υφίσταται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Υπάρχουν επιχειρήματα ότι η ελεύθερη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσως «νομιμοποιούν» στη συνείδηση του κόσμου και το ελεύθερο κάπνισμα ή ότι επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά, αλλά δεν νομίζω ότι αυτά τα επιχειρήματα αρκούν για μια γενικότερη απαγόρευση της χρήσης τους. Γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχεδόν σίγουρα λιγότερο επιβλαβή από τον καπνό και αντιθέτως επηρεάζουν θετικά με μεγάλη αποτελεσματικότητα τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια.