«Μόνο σαλάτα θα φας; Και θα χορτάσεις; Η σαλάτα είναι ορεκτικό…»… Μπορεί πριν από κάποια χρόνια η σαλάτα να αποτελούσε συνοδευτικό πιάτο, σήμερα όμως μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα! Η χωριάτικη σαλάτα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και αγαπημένα πιάτα μας, το οποίο βρίσκεται καθημερινά στα τραπέζια των Ελλήνων -και όχι μόνο.
Δεν είναι τυχαίο, επίσης, το γεγονός ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα επιλέγουν συχνά μια χωριάτικη σαλάτα ως κυρίως γεύμα.
Ας δούμε τώρα αναλυτικά πόσο θρεπτική και επαρκής για την κάλυψη των αναγκών μας είναι αυτή η «διάσημη» χωριάτικη σαλάτα.
Η ντομάτα είναι το βασικότερο συστατικό της. Έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C. Παρέχει επίσης στον οργανισμό ικανοποιητικές ποσότητες και άλλων βιταμινών, όπως βιταμίνη Α. Γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση είναι και το λυκοπένιο που περιέχει η ντομάτα, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους άνδρες, αφού η πρόσληψή του έχει σχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Δεύτερο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας είναι το αγγούρι. Η περιεκτικότητά του σε νερό αγγίζει το 97% και γι’ αυτό κατατάσσεται στα λαχανικά με τις λιγότερες θερμίδες. Η διατροφική αξία του αγγουριού είναι φτωχή. Από βιταμίνες και μέταλλα περιέχει κάποια ποσότητα βιταμίνης Κ και ελάχιστο κάλιο. Η αυξημένη περιεκτικότητά του σε νερό βοηθά στην αναπλήρωση των χαμένων υγρών του σώματος.
Οι πιπεριές, εκτός από την πλούσια γεύση τους, είναι και πλούσιες σε βιταμίνη C. Επίσης περιέχουν καροτενοειδή, βιταμίνη Β6, μαγγάνιο, και βιταμίνη Α. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιέχονται σε ένα λαχανικό με ελάχιστες θερμίδες. Γνωρίζατε ότι μια ωμή πιπεριά περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι;
Το ξερό κρεμμύδι δεν θα μπορούσε να λείπει από την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα. Το κρεμμύδι έχει αντιοξειδωτική και αντισηπτική δράση. Έρευνες αναφέρουν ότι η κατανάλωσή του συντελεί πιθανώς στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από τον καρκίνο.
Τροφή-φάρμακο αποτελεί το ελαιόλαδο! Είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και Κ, ενώ περιέχει ακόμη Β και C. Το υψηλότερο ποσοστό από τις βιταμίνες αυτές το κατέχει η Α και Ε. Η βιταμίνη Ε έχει πιθανή αντικαρκινική δράση, καθώς θεωρείται και ως απαραίτητος παράγοντας για τη διατήρηση της κανονικής αναπαραγωγικής ικανότητας του οργανισμού. Επίσης, συμβάλλει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Μπορεί τα οφέλη του ελαιολάδου να είναι πολλά, χρειάζεται προσοχή όμως στην ποσότητα, καθώς πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε θερμίδες.
Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος και μαγνήσιο. Οι ελιές συντηρούνται σε άλμη, με αποτέλεσμα να περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.
Η φέτα ανήκει στην ομάδα κρέατος. Περιέχει πρωτεΐνες μεγάλης θρεπτικής αξίας και ασβέστιο. Είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνες, κυρίως της ομάδας Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6 και Β12. Εκτός από το ασβέστιο, άλλα ιχνοστοιχεία που περιέχει είναι φώσφορος, φθόριο και ψευδάργυρος. Η φέτα, όπως και τα περισσότερα τυριά, έχουν αρκετό λίπος. Αν δεν θέλουμε, λοιπόν, να ανεβάσουμε πολύ τις θερμίδες της σαλάτας μας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ποσότητα του τυριού που θα καταναλώσουμε. Επίσης, η φέτα είναι ένα αρκετά αλμυρό τυρί και για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να αποφύγουμε να προσθέσουμε επιπλέον αλάτι στη σαλάτα.
Την τελευταία πινελιά γεύσης και αρώματος στη χωριάτικη σαλάτα θα δώσει η, πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, ρίγανη.
Τέλος, ένα είδος από την ομάδα αμύλου (ψωμί, παξιμάδι, φρυγανιά, κρουτόν) είναι αυτό που λείπει, ώστε η σαλάτα μας να μετατραπεί σε ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα, που θα μας εφοδιάσει με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς όμως να μας προκαλεί αίσθημα βάρους ή δυσφορία.
Πηγή: diatrofi.gr
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη