Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και είναι αναγκαία για τις διάφορες μεταβολικές λειτουργίες.

Η Βιταμίνη C βοηθάει στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών αφού προστατεύει τα κύτταρα, δεν προστατεύει από το κρυολόγημα αλλά μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματά του και να συντομεύσει τη διάρκειά του, βοηθά το σώμα να διατηρεί υγιείς ιστούς και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.

Η χρόνια έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία οι μύες αδυνατίζουν, τα ούλα πρήζονται και ματώνουν τα τραύματα δεν επουλώνονται εύκολα και γενικότερα υφίσταται μια εξασθένηση του οργανισμού.

Οι ανάγκες κάθε ατόμου στη βιταμίνη αυτή ποικίλλουν. Οι εγκυμονούσες χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες, όπως και οι καπνιστές, καθώς το κάπνισμα φαίνεται ότι σκοτώνει τη βιταμίνη C.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια), τα πράσινα λαχανικά (πιπεριές, μπρόκολα), οι ντομάτες και οι πατάτες με τη φλούδα. Επίσης πηγή της βιταμίνης είναι το ακτινίδιο, οι φράουλες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα φραγκοστάφυλα και τα μούρα.

Να θυμόμαστε επειδή είναι υδατοδιαλυτή και ευαίσθητη στη θερμοκρασία, θα πρέπει να προσέχουμε στην παρασκευή των τροφών. Έτσι τα ωμά λαχανικά είναι προτιμότερα από τα βρασμένα. Αλλά αν πρέπει κανείς να βράσει τα λαχανικά, όπως π.χ. το μπρόκολο, θα πρέπει να θυμάται ότι η παρασκευή στον ατμό είναι προτιμότερη. Αν πάλι πρέπει να καταφύγουμε στο βράσιμο, θα πρέπει να θυμόμαστε να μην τα διατηρούμε στο νερό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.