Το τσάι είναι ένα προϊόν της φύσης που προάγει την ευεξία και φροντίζει την αποκατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού. Αν δε σας αρέσει και το πίνετε μόνο όταν είστε άρρωστοι, η εταιρεία Forever παρέχει μία απίστευτη ποικιλία γεύσεων αυτού του μοναδικού ροφήματος. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να βρείτε αυτό που σας αρέσει.

Κανέλλα: Ζεστό τονωτικό για βελτίωση της πέψης, με ελαφρά τόνωση στο κυκλοφορικό. Χρησιμοποιείται επίσης ως στυπτικό για διάρροια και ναυτία, όπως επίσης και ως ήπιος καταλύτης, για να μεταφέρει τα συστατικά των βοτάνων σ’ όλο το σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Orange peel: Αυξάνεται η πρόσληψη της βιταμίνης C στον οργανισμό, βελτιώνει γενικότερα την υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα. Πηγή πεκτίνης που ενεργοποιεί την ανάπτυξη των προβιοτικών στο παχύ έντερο. Αυτά τα καλά βακτήρια προλαμβάνουν τη δημιουργία παθογόνων μικροβίων από την τροφή. Πρόληψη δυσπεψίας, μείωση χοληστερίνης και βελτίωση της πέψης των λιπαρών τροφών είναι τα βασικά. Έχει μελετηθεί και ως αντικαρκινικός παράγοντας

Cloves: Το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται για να αυξήσει τα γαστρικά υγρά και να βελτιώσει την κινητικότητα του εντέρου (περίσταλση). Θεωρείται φυσικό παρασιτοκτόνο. Το αιθέριο έλαιο στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται για να ζεστάνει και να τονώσει ιδίως σε πεπτικά προβλήματα, ακόμη και τοπικά. Στην Αγιουρβέδα, βοτανολόγος χρησιμοποιεί τσάι για υποτονικούς μύες, συμπεριλαμβανομένης και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, (προτείνουν να αποφεύγεται σε φλεγμονές ιδιοσυγκρασίας Πίττα ή σε αυτοάνοσα νοσήματα στο οξύ στάδιο). Σε μελέτες δυτικής ιατρικής προτείνεται η χρήση του γαρυφαλέλαιου για τον πονόδοντο, για να απωθήσει τα κουνούπια, να προλάβει την πρόωρη εκσπερμάτωση και λιγότερο για να μειώσει τον πυρετό. Μπορεί επίσης να μειώσει και τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.

Blackberry leaf: Περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην αντιγήρανση. Ως τσάι βοηθά στον πονόλαιμο, είναι πολύ αποτελεσματικό στη διάρροια, καθώς επίσης και διουρητικό. Τα βασικά του συστατικά είναι ταννίνες, garlic (=σκόρδο) acid, vilocin και σίδηρος. Η περιεκτικότητά του σε ταννίνες το καθιστούν στυπτικό και γι’ αυτό δρα ακόμη και στη δυσεντερία. Επίσης, κάνει αγγειοσυστολή που μειώνει την αιμορραγία των ούλων και τα έλκη στο στόμα. Χρησιμοποιείτο ως κατάπλασμα σε τσιμπήματα εντόμων και σε πληγές. Τέλος, για να πλύνουν το λιπαρό δέρμα, αλλά και ως κομπρέσα στους κιρσούς και τις αιμορροΐδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Alspice: Είναι αρωματικό ζεστό βότανο που μυρίζει σαν γαρύφαλλο. Περιέχει αντισηπτικές ουσίες, έχει αναισθητικές ιδιότητες, προάγει την πέψη και ενισχύει το νευρικό σύστημα. Naturopaths και Herbalists το χρησιμοποιούν, για να θεραπεύσουν νευρική εξάντληση, αέρια, δυσπεψία, διάρροια.

Μάραθος: Γλυκό, αρωματικό, διουρητικό βότανο βοηθά πεπτικά προβλήματα, αυξάνει το γάλα, χαλαρώνει σπασμούς, μειώνει φλεγμονές, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ελαφρά επίδραση στα οιστρογόνα, ηρεμεί τους βρόγχους και τους λείους μύες στο εσωτερικό του στομάχου, βοηθά την πέψη διευκολύνει τη δυσπεψία, τα αέρια και το σπασμό στα έντερα. Βοηθά τα προβλήματα της περιόδου, το βήχα, τα φλέματα και το αναπνευστικό σύστημα.

Ginger: Γλυκό, πιπεράτο, καυτερό και αρωματικό. Έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες. Αυξάνει την εφίδρωση, βελτιώνει τη χώνευση και τη λειτουργία του ήπατος, ελέγχει τη ναυτία, τον εμετό, το βήχα, ενισχύει την κυκλοφορία, χαλαρώνει τους σπασμούς και μειώνει τον πόνο. Ενδείκνυται για κρυολογήματα στην κοιλία γενικά κρυολογήματα, γρίπη, βελτιώνει την κυκλοφορία στα άκρα, τονώνει το Α.Σ., μειώνει τη χοληστερίνη και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθά στο έλκος στομάχου στην κινητικότητα του εντέρου, την παροχέτευση της χολής, μειώνει τον πυρετό και ξεμπουκώνει τη μύτη.

Κάρδαμο: Είναι από τα πιο αρχαία μυρωδικά- μπαχαρικά. Από τα δάση των νοτίων Ινδιών σήμερα φύεται άγριο στην Ινδονησία, τη Σρι-Λάνκα, τη Γουατεμάλα, την Τανζανία. Αρχαίοι Αιγύπτιοι μασούσαν σπόρους από κάρδαμο, για να καθαρίσουν τα δόντια τους. Οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν σαν άρωμα. Είναι το δεύτερο ακριβότερο μετά το σαφράν. Έχει διάφορες ποικιλίες. Η πιο γνήσια είναι η elettaria και μοιάζει με το τζίντζερ. Είναι τονωτικό, χρησιμεύει σαν βάση για ιατρικά σκευάσματα για δυσπεψία και αέρια. Οι Άραβες του προσδίδουν αφροδισιακές ιδιότητες. Οι Αρχαίοι Ινδιάνοι το θεωρούσαν θεραπεία για την παχυσαρκία.

Gymnema Sylvester: Ως τσάι ή κάψουλα είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Σε κλινικές μελέτες ελέγχει το ζάχαρο στο αίμα, χωρίς να το κατεβάζει από τα φυσιολογικά του όρια. Μπορεί να βοηθήσει καταστάσεις που προέρχονται από κατάχρηση γλυκών και ζάχαρης, όπως παχυσαρκία, υπεργλυκαιμία, αναιμία, οστεοπόρωση. Χρησιμοποιείται ευρέως στις Ινδίες για το διαβήτη melitus. Ευεργετικά αποτελέσματα στο τσάι: α) Προλαμβάνει τα γευστικά κύτταρα να μην ενεργοποιηθούν από μόρια ζάχαρης της τροφής. β) Αποτρέπει το έντερο από το να απορροφήσει μόρια σακχάρων από την τροφή. γ) Καταπιέζει τη γεύση της γλυκιάς τροφής. δ) Ρυθμίζει το μεταβολισμό των σακχάρων. ε) Μειώνει το διαβήτη, τον πυρετό, τη χοληστερίνη, στ) Ισορροπεί το craving (=λαχτάρα) για γλυκά. ζ) Ανακουφίζει από το δάγκωμα του φιδιού. Στα σανσκριτικά κατά λέξη σημαίνει «καταστροφέας ζάχαρης». Στην Αγιουρβέδα έχει χρησιμοποιηθεί, για να ρυθμίσει το μεταβολισμό. Στα τέλη του 1900, καταγράφηκε για πρώτη φορά η θεραπευτική δράση του G.S. ως ιαματικού φυτού. Η δράση στη φύση είναι ήπια σε σχέση με τα φάρμακα. Τα φύλλα του αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης, ανανεώνοντας τα κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη. Άλλες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το βότανο αυτό βελτιώνει την καύση της γλυκόζης στα κύτταρα, αυξάνοντας τη δράση των ενζύμων που τη χρησιμοποιούν.

Χαμομήλι: Το μήλο της γης, από τα αρχαία ελληνικά χαμαί = κάτω. Η μυρωδιά του μοιάζει με του μήλου. Είναι το πιο κοινό βότανο ως αφέψημα. Ηρεμεί το πεπτικό σύστημα, χαλαρώνει τους σπασμούς στο ευερέθιστο έντερο, ελαττώνει τις νυχτερινές κράμπες και τους πόνους της περιόδου. Εξωτερικά ως επίθεμα χρησιμοποιείται για να μειώσει τους ερεθισμούς του δέρματος, λόγω ελαφράς αντισηπτικής ιδιότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης