«Τροφή των θεών», «Κόρες της γης», «Χαβιάρι της καλλιέργειας», «Θαύμα της φύσης», «Μαύρο διαμάντι της κουζίνας» και «Σκόρδο των πλουσίων» είναι μερικές χαρακτηριστικές ονομασίες που αποδόθηκαν κατά καιρούς στην τρούφα, ένα από τα πιο σπάνια και ακριβά είδη μανιταριών. Στην πραγματικότητα η λέξη τρούφα σημαίνει στα λατινικά «τροφή για βασιλιάδες» και παλιά ήταν προνόμιο μόνο της γαλλικής κουζίνας που συνόδευε εκλεκτά φαγητά και γλυκά.
Πέρα από τη γαστρονομική της αξία, αυτό που έχει κάνει την τρούφα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα είναι οι θρεπτικές της ιδιότητες. Περιέχει άριστη ποιότητα πρωτεΐνης και αμινοξέων, αρκετές φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία (όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο), αλλά και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β12, D).
Της αποδίδονται επίσης θεραπευτικές δράσεις κατά των μυϊκών και αρθριτικών πόνων (λόγω του καλίου) και των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης (λόγω παντοθενικού οξέος). Τέλος, είναι γνωστή κυρίως για τις ισχυρές αφροδισιακές της ιδιότητες.
Πηγή: iatronet.gr