Εάν σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας κάθε 20 λεπτά, αντί να παραμένουμε καθιστοί για ώρες, τότε βοηθάμε στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης και της ινσουλίνης έπειτα από ένα γεύμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία από την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
«Όταν καθόμαστε, οι μύες μας βρίσκονται σε κατάσταση αχρηστίας και δεν συσπώνται, με αποτέλεσμα να μη βοηθούν το σώμα μας στη ρύθμιση πολλών μεταβολικών διαδικασιών» εξηγεί ο ερευνητής καθηγητής David Dunstan από το Baker IDI Heart and Diabetes Institute στη Μελβούρνη.
Σε παλαιότερη έρευνά της, η ομάδα του καθηγητή Dunstan είχε διαπιστώσει ότι όσοι παρακολουθούν τηλεόραση περισσότερο από 4 ώρες την ημέρα είναι πιο πιθανό να κινδυνεύσουν από πρόωρο θάνατο. Στη νέα τους έρευνα θέλησαν να διαπιστώσουν με ποιον τρόπο το παρατεταμένο… καθισιό μεταγευματικά επηρεάζει τους δείκτες της γλυκόζης και της ινσουλίνης (η μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης οδηγεί σε έκκριση της ινσουλίνης).
Στο πείραμα συμμετείχαν 19 υπέρβαροι ενήλικες που δεν αθλούνταν. Επί τρεις μέρες επισκέπτονταν το εργαστήριο, όπου κάθονταν για επτά ώρες (οι μέρες του πειράματος δεν ήταν συνεχόμενες, μεταξύ τους μεσολαβούσε ένα διάστημα 1-2 εβδομάδων). Καθεμία ώρα μετρούνταν το σάκχαρο και η ινσουλίνη τους. Μετά τις πρώτες δύο ώρες έπιναν ένα ρόφημα με πολλή ζάχαρη και λίπος 763 θερμίδων. Την πρώτη μέρα, μετά το ποτό συνέχισαν να κάθονται συνεχώς. Τη δεύτερη μέρα έκαναν ένα διάλειμμα για ήπιο περπάτημα κάθε 20λεπτά. Την τρίτη μέρα έκαναν ένα δίλεπτο διάλειμμα πιο εντατικής κίνησης, επίσης κάθε 20 λεπτά.
Τις ημέρες του καθισιού μεταγευματικά η γλυκόζη των συμμετεχόντων ανήλθε μέσα σε μια ώρα μετά το ποτό από 90mg/dl σε 144mg/dl. Τις ημέρες, όμως, με τα διαλείμματα κίνησης η αύξηση ήταν από 90mg/dl σε 125mg/dl. Συνολικά η ήπια δραστηριότητα συσχετιζόταν με μείωση της γλυκόζης κατά 24% και η έντονη δραστηριότητα με 30% μείωση συγκριτικά με τις τιμές της γλυκόζης στους συμμετέχοντες που κάθονταν.
Παρόμοια συμπεριφορά είχε και η ινσουλίνη. Δυο ώρες μετά το ποτό οι τιμές της αυξήθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κι άλλο σε όσους εξακολουθούσαν να κάθονται.
«Αυτό που με σοκάρει περισσότερο σε αυτές τις έρευνες δεν είναι το όφελος από τα διαλείμματα, αλλά το κακό που προκαλεί το καθισιό» δήλωσε ο καθηγητής Barry Braun από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetes Care».
Πηγή: vita.gr
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη