Το ασβέστιο (Ca) είναι ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα οστά, τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου. Είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για τη διατροφή, ιδιαίτερα στα παιδιά αλλά και στην εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, όταν το έμβρυο παίρνει το ασβέστιο από τη μητέρα του, για τις ανάγκες του δικού του σκελετού.  

Επίσης είναι απαραίτητο μετά την εμμηνόπαυση των γυναικών αλλά και στους ηλικιωμένους. Κατά συνέπεια, το επαρκές ασβέστιο στη διατροφή είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στη διατήρηση ενός υγιούς σκελετού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συστάσεις για τους ενήλικες είναι 1000 mg ασβεστίου την ημέρα. Αυτό πρακτικά αντιστοιχεί σε :1 ποτήρι γάλα, 1 κομμάτι τυρί και 1 γιαούρτι.

Τα παιδιά όμως απαιτούν υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου για την παραγωγή των οστών τους, αλλά και οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται μια υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου για το αναπτυσσόμενο μωρό τους.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι), όλα τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα, τα ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, οι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα ξερά φασόλια και λαχανικά όπως το μπρόκολο και οι λαχανίδες.

Προσοχή, γιατί υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί τροφών που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Όχι ότι κάνουν κακό, αλλά είναι καλό να αποφεύγονται εάν είναι δυνατόν.

Οι τροφές αυτές είναι ο καφές, η σοκολάτα, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και το αλκοόλ, τα οποία κανονικά δεν πρέπει να λαμβάνονται στο ίδιο γεύμα με τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης