Τα ψάρια είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών για την διατροφή μας. Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνη D, σελήνιο, ιώδιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Σύμφωνα με την μεσογειακή διατροφή τα ψάρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής διατροφής αφού στην ελληνική αγορά μπορούμε να βρούμε όλα τα είδη.

Τα ωμέγα- 3 λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα σε συγκεκριμένες ζωικές και φυτικές τροφές. Είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας αφού συντελούν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Στην μείωση των πιθανοτήτων καρδιακών επεισοδίων και στην βελτίωση της γενικής κατάστασης της καρδιάς.
  • Στην μείωση της χοληστερίνης.
  • Στην πρόληψη της κατάθλιψης.
  • Στην βελτίωση της μνήμης.

Ψάρια ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, ο κολιός, οι σαρδέλες και οι ρέγκες. Tα ψάρια αποτελούν επίσης μια καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου και ιδιαίτερα τα μικρά, όπως η μαρίδα και η αθερίνα, επειδή τα τρώμε με το κόκαλο τους. Πλούσια σε ασβέστιο είναι και η γαρίδα. O φώσφορος υπάρχει επίσης σε σημαντικές ποσότητες στα κόκαλα των μικρών ψαριών, αλλά και σε ορισμένα θαλασσινά, όπως στο καλαμάρι, στη σουπιά, στο χταπόδι και στη γαρίδα.

Τρώτε λοιπόν ψάρια αφού μόνο καλό μπορεί να κάνουν στην υγεία μας και αποφεύγετε να τρώτε συχνά τόνο, ξιφία και σκουμπρί, δηλαδή ψάρια μεγάλου μεγέθους αφού συσσωρεύουν μεγαλύτερη ποσότητα υδραργύρου επειδή ζουν περισσότερα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης