Τα σύκα στην αρχαιότητα συνδέονταν με τη λατρεία της Δήμητρας και του Διονύσου και αποτελούσαν βασική τροφή κατά το δείπνο των αρχαίων Αθηναίων.

Τα σύκα καταναλώνονται φρέσκα και ώριμα στην εποχή τους και αποξηραμένα όλες τις εποχές του χρόνου. Αποτελούν πολύ καλές πηγές φυτικών ινών, β καροτένιου και φολικού οξέως, καθώς και καλίου, ασβεστίου, σιδήρου και φωσφόρου. Περιέχουν, επίσης, αρκετές βιταμίνες, σε μικρότερες όμως ποσότητες συγκριτικά με άλλα φρούτα. Δεν περιέχουν λίπος, αλάτι ή χοληστερίνη. Kαλύπτουν την ανάγκη μας για γλυκό και η καθημερινή τους κατανάλωση βοηθά στο να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα, προστατεύουν το δέρμα, δρουν χωνευτικά και διουρητικά, ανακουφίζουν από άσθμα, βρογχικά, φαρυγγίτιδα και διαταραχές της εμμηνόπαυσης.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται μέτρο η κατανάλωσή τους καθώς έχουν υψηλή ενεργειακή αξία, αφού τα 100 γρ. αποδίδουν 270 θερμίδες περίπου.

Ποιά να προτιμήσουμε

· Να προτιμάτε σύκα ώριμα, σφιχτά, που δεν έχουν ανοίξει καθόλου Η φλούδα τους να είναι λεία, χωρίς μαυρισμένα σημεία και προσέχετε να μην έχουν χτυπηθεί.

· Tα ξερά σύκα που αποθηκεύονται και διατηρούνται. Tα λιασμένα ξερά σύκα, για λόγους συντήρησης έχουν και λίγο αλάτι.

Πως να τα καταναλώσουμε: Συνήθως τρώγονται μόνα τους, μπορούν όμως να συνοδευτούν από καρύδια, γιαούρτι και μέλι προσφέροντας μέγιστη ενέργεια. H καλύτερη λύση είναι να τρώγονται σε κάποιο από τα ενδιάμεσα γεύματα. Tαιριάζουν επίσης με το γιαούρτι. O συνδυασμός γιαουρτιού και σύκου είναι ευεργετικός για την καλή λειτουργία του εντέρου.