Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γυναικών του Τορόντο και δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου, φέρνει στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις της χρήσης οιστρογόνων στις γυναίκες που φέρουν το γονίδιο BRCA.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση ή έχουν υποστεί αφαίρεση των ωοθηκών τους και φέρουν το BRCA (πρόκειται για γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού ή/και καρκίνου ωοθηκών) έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού εφόσον υποβληθούν σε θεραπεία αντικατάστασης ορμονών (HRT).

Συνολικά 472 φορείς του BRCA 1 έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη μελέτη και όπως προέκυψε από τα στοιχεία, εκείνες οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία HRT κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν 42% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού απ’ ότι οι γυναίκες που δεν έκαναν ποτέ θεραπεία με οιστρογόνα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι περίπου το 3% των επιθετικών μορφών καρκίνου οφείλονται στα γονίδια BRCA 1 ή BRCA 2, που αυξάνουν ακόμη και κατά 80% τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που τα φέρουν. Γι’ αυτό το λόγο, πολλές είναι εκείνες οι ασθενείς που επιλέγουν να αφαιρέσουν τις ωοθήκες τους σε νεαρή ηλικία, προκειμένου να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, ωστόσο, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό άλλοι επιστήμονες, συνιστώντας προσοχή στις ασθενείς που φέρουν το γονίδιο BRCA, γιατί θεωρούν ότι η χορήγηση οιστρογόνων μπορεί να έχει αντίθετες συνέπειες.