Το θέμα της παραπομπής ιατρών, μαιών και γονέων για κατ’ οίκον τοκετούς, αλλά και η διάσταση της επιλογής μελλοντικών γονέων να προβούν σε κάτι τέτοιο, εξετάστηκε το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Κίτρινος Τύπος» με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Για το θέμα της επιλογής ενός ζευγαριού να φέρει στον κόσμο το παιδί του με κατ’ οίκον τοκετό μίλησαν και από τα «δύο στρατόπεδα» γιατροί, μαίες και γονείς.

H Μυρτώ Γρίβα, μαζί με τον άντρα της τον Οκτώβριο του 2009, αποφάσισαν να φέρουν στον κόσμο την κόρη τους Αλεξάνδρα με κατ’ οίκον τοκετό. Σήμερα όμως, μετά από τρία χρόνια είναι κατηγορούμενοι μαζί με άλλους γιατρούς, γονείς και μαίες (σύνολο 79 άτομα) επειδή επέλεξαν ο τοκετός να πραγματοποιηθεί στο σπίτι τους. 

Οι συνολικά 79 κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν με απευθείας κλήση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για κατ’ οίκον τοκετούς. Οι γιατροί κατηγορούνται για «ψευδή ιατρική πιστοποίηση», οι γονείς για «ηθική αυτουργία σε ψευδή ιατρική πιστοποίηση» και επιπροσθέτως, όπως και μια μαία για «ρύπανση περιβάλλοντος». Η κατηγορία για ρύπανση του περιβάλλοντος, η οποία αφορά και τους περισσότερους, στηρίζεται στο θέμα της διαχείρισης του πλακούντα, τον οποίο οι αρχές χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο μολυσματικό απόβλητο που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα για τους κατ’οίκον τοκετούς αποτέλεσε η καταδίκη μαίας και επαγγελματία υγείας σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης για «απλή σωματική βλάβη από αμέλεια» γιατί γυναίκα που γέννησε στο σπίτι υπέστη ρήξη περινέου, στο σημείο που, προληπτικά συνήθως, υπόκεινται οι γυναίκες σε περινεοτομή όταν γεννούν στα μαιευτήρια. Παράλληλα, υπήρξαν καταγγελίες για πλακούντες νεογνών και ιατρικά απόβλητα τα οποία βρέθηκαν πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων.

Στην υπόθεση της δίωξης των 79 γονιών, ιατρών και μιας μαίας, εμπλέκεται με έναν περίεργο τρόπο ο Σύλλογος Μαιών Θεσσαλονίκης. Στις 22 Φεβρουαρίου του 2010, και στις 14 Ιουνίου του 2011, ο σύλλογος εκπροσωπούμενος από τη μαία Βικτωρία Μοσχάκη καταθέτει μία μηνυτήρια αναφορά και μια συμπληρωματική, πρώτα στον Εισαγγελέα του Αρείου πάγου Ιωάννη Τέντε και έπειτα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Το ερώτημα λοιπόν, αρχικά που προκύπτει είναι για ποιο λόγο κατατέθηκε η μήνυση πρώτα στον Άρειο Πάγο αφού τα καταγγελλόμενα αδικήματα των γονιών και των ιατρών διαπράχθηκαν στη Θεσσαλονίκη και η έδρα στου συλλόγου είναι στη συμπρωτεύουσα; Γιατί δεν κατατέθηκε πρωτίστως στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης;

Επίσης, στη συμπληρωματική μήνυση γίνονται επτά αναφορές περί δήθεν ύπαρξης κυκλώματος εμπορίας βρεφών κάτι το οποίο δεν αναφέρεται στην πρώτη μήνυση. Γιατί λοιπόν αυτές οι αναφορές κακουργηματικού χαρακτήρα εκ των υστέρων; Γιατί αυτή η διάκριση στις κατ οίκον γέννες και όχι στις γέννες στις ιδιωτικές κλινικές; Πώς γίνεται αναφορά για εμπορία βρεφών χωρίς να υπάρχουν στοιχεία;

Στο στόχαστρο του ΣΕΥΥΠ οι κατ’ οίκον τοκετοί

Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη υπόθεση των καταγγελιών για τους κατ’ οίκον τοκετούς. Σε έκθεσή τους, στις 14 Δεκεμβρίου του 2010, οι Επιθεωρητές Υγείας αναφέρουν τον αριθμό των τοκετών κατ’ οίκον, που έγιναν το 2009 στη Θεσσαλονίκη και τα στοιχεία 10 ιατρών που υπογράφουν τις σχετικές δηλώσεις στα Ληξιαρχεία των Δήμων. 

Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με κλητήριο θέσπισμα καλεί να δικαστούν τον Ιούνιο του 2013 εκτός από τους 10 ιατρούς και 69 γονείς οι οποίοι αποφάσισαν να γεννήσουν στο σπίτι τους. Δηλαδή στο σύνολο ξαφνικά 79 κατηγορούμενοι. Σαν να μην έφτανε αυτό διαπιστώνεται παράλληλα ότι εξαιρέθηκε από τους κατηγορούμενους ένα ζευγάρι μεταναστών που διενέργησε κατ’ οίκον τοκετό. Το συγκεκριμένο ζευγάρι σύμφωνα με στοιχεία υπήρξε και η αφορμή για την κατάθεση των μηνυτήριων αναφορών από το Σύλλογο Μαιών Θεσσαλονίκης. Μάλιστα αναφέρεται ξεκάθαρα και στην συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά στις 14 Ιουνίου του 2011. Γιατί λοιπόν προστέθηκαν 69 γονείς στους κατηγορούμενους και γιατί εξαιρέθηκε το ζευγάρι μεταναστών αφού και αυτοί είναι γονείς και γέννησαν κατ’ οίκον;

Όμως, οι Επιθεωρητές Υγείας δεν διαβίβασαν την έκθεσή τους μετά την έρευνα που έκαναν για τους κατ’ οίκον τοκετούς στη Θεσσαλονίκη στον Εισαγγελέα προκειμένου στη συνέχεια να ασκηθεί δίωξη και να αποδοθούν οι ευθύνες, διότι στο πόρισμα δεν αναφέρονται αδικήματα ούτε για τους ιατρούς αλλά ούτε και για τους γονείς. Ωστόσο, ο εισαγγελέας ασκεί δίωξη,  διότι όπως φαίνεται δεν δίνει σημασία στο πόρισμα των ειδικών που έχουν κάνει έρευνα επί του θέματος. 

Παράλληλα, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όσον αφορά την διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται κατά τη διενέργεια τοκετού στο σπίτι οι επιθεωρητές διαπιστώνουν ότι υπάρχει κενό δικαίου σε ότι αφορά το ζήτημα στης διαχείρισης και ότι δεν υπάρχουν δομές διαχείρισης.

Για το θέμα παρενέβη μέσω skype και ο ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας, ο οποίος σε άρθρο του με τίτλο «Ο τοκετός στο σπίτι διώκεται στο “Eλλαδιστάν”» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι παρέλαβε τον πλακούντα της κόρης του, τον έθαψε έξω από το σπίτι του στον Όλυμπο, και από επάνω του φύτεψε ένα έλατο το οποίο βλέπει να μεγαλώνει μαζί με την εγγονή του.

Μάλιστα, παρέμβαση έκανε και η μαία Βικτωρία Μοσχάκη, δίνοντας τη δική της διάσταση για το θέμα.