Μήπως νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι και έχετε μία γενικότερη ατονία; Τότε είναι πιθανόν να μην λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου. Ο σίδηρος ανήκει στην κατηγορία των μετάλλων και είναι πολύτιμο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό μας αφού λαμβάνει μέρος στην μεταφορά οξυγόνου. Είναι επίσης απαραίτητο για την διαδικασία της ανάπτυξης των κυττάρων.

Η σημαντικότερη πηγή σιδήρου στη διατροφή μας είναι το κόκκινο κρέας. Υπάρχει επίσης στα λιπαρά ψάρια, στις σαρδέλες, στο σκουρόχρωμο κρέας του κοτόπουλου και της γαλοπούλας, στα αποξηραμένα φρούτα, στο σουσάμι, στα σκούρα πράσινα λαχανικά, στο σπανάκι, στα φασόλια, στις φακές και στα δημητριακά.

Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου σημαντικό είναι συνδυάσετε τα τρόφιμα που τον περιέχουν με κάποια άλλα τρόφιμα, όπως:

  • Xυμό πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, φρούτα δηλαδή πλούσια σε βιταμίνη C.
  •  Mπρόκολο, ντομάτα, πατάτες, πιπεριές, λαχανικά δηλαδή πλούσια σε βιταμίνη C.
  • Kρέας, κοτόπουλο, ψάρι.

Επίσης υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί που μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου. Δηλαδή όταν τρώτε μία τροφή πλούσια σε σίδηρο, καλό είναι να μην την συνοδεύσετε με:

  • Kαφέ  ή τσάι.
  • Προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι.
  • Φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Παντζάρια, γλυκοπατάτα και σπανάκι.
  • Αυγό.

Τέλος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η αυξημένη χρήση σιδήρου από το έμβρυο και τον πλακούντα, καθώς επίσης και η σημαντική αύξηση του όγκου του αίματος, αυξάνει την λήψη σιδήρου.

Μην ξεχνάτε λοιπόν κάποιες τροφές που είναι σημαντικές πηγές σιδήρου και απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ο οποίος θα σας συστήσει να κάνετε μία απλή εξέταση αίματος έτσι ώστε να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή, στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα.