Το καλοκαίρι είναι η εποχή που, εκτός από το τέλος της σχολικής χρονιάς, την αρχή των ατελείωτων παιχνιδιών, τις εκδρομές και γενικά την αίσθηση της ξεγνοιασιάς και της ευφορίας, για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σηματοδοτεί την έναρξη της συγκομιδής του «κίτρινου χρυσού», που ευδοκιμεί στα μέρη μας, του ροδάκινου.

Η ροδακινιά θεωρείται ως «το δέντρο της ζωής του Επίγειου Παραδείσου». Ο ανθός της συμβολίζει την άνοιξη, την αναγέννηση και ως συνέπεια τη γονιμότητα. Η ιστορία αυτού του φυτού μεγάλη. Για πολλούς λαούς είχε ιδιαίτερους συμβολισμούς, με τους περισσότερους από αυτούς να συμφωνούν πως συμβολίζει τη γυναικεία γονιμότητα (Αίγυπτος, Ρώμη, Κίνα). Σε έναν λιγότερο σεξουαλικό συμβολισμό τα ροδάκινα συνδέονταν με την αθανασία, την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Ένα ροδάκινο μαζί με φύλλα συμβολίζει την ένωση της καρδιάς με τη γλώσσα που λέει την αλήθεια. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν γνώριζαν τη ροδακινιά. Πιστεύεται ότι ήρθε στην Ευρώπη από την Κίνα.

Είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στις Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, ενώ στην Αμερική αποτελεί καλλιέργεια της τελευταίας 20ετίας. Στην Ελλάδα συναντώνται συστηματικοί οπωρώνες στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία (με κύριους εκπροσώπους τους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης), απ’ όπου γίνονται και εξαγωγές πολλών χιλιάδων τόνων νωπού καρπού.

Οι καρποί της ροδακινιάς ποικίλλουν πολύ ανάλογα με την ποικιλία, το μέγεθος, το χρώμα και το άρωμα. Σε πολλές ποικιλίες, η επιδερμίδα του καρπού είναι βελούδινη, λόγω του λεπτού χνουδιού. Σε άλλες όμως είναι λεία (μηλοροδάκινα, νεκταρίνια). Η συγκομιδή του κρατάει από τις αρχές του Ιουνίου και διαρκεί έως το τέλος του Σεπτέμβρη.

Το ροδάκινο είναι ένα φρούτο που περιέχει, σάκχαρα, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κ.ά..

Ροδάκινο: Διατροφικά στοιχεία ανά 100g

Θερμίδες: 40 kcal
Υδατάνθρακες: 11g 3%
Σάκχαρα : 8 g
Φυτικές ίνες: 2.1 g 6%
Λίπος: 0 g 0%
Πρωτεΐνη : 1 g 2%
Βιταμίνη : Α 5,1 mcg 1%
Βιταμίνη :C 6.1 mg 7%
Ασβέστιο : 8 mg 1%
Σίδηρος : 0.09 mg 4%
Κάλιο : 194 mg 6%

(Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις U.S συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες. Πηγή: Diet Analysis Plus.)

-Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι’ αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση
-Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

– Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Eκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό.

-Επίσης, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.

-Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες, κυρίως C και Ε, προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό.

Όλες οι παραπάνω ουσίες που περιέχει ο λαχταριστός και ευωδιαστός αυτός καρπός είναι περισσότερο διαθέσιμες στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν αυτός βρίσκεται στην πλήρη ωρίμανσή του και η διατήρηση του νωπού καρπού διαρκεί το πολύ 15 ημέρες. Οι τρόποι, βέβαια, που το ροδάκινο μπορεί να καταναλωθεί είναι πολλαπλοί: νωπό, χυμός, κομπόστα, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, λικέρ, κ.ά..

Εφόσον ο ωφέλιμος αυτός καρπός είναι προϊόν της ελληνικής γης και με γνώμονα τη θρεπτική του αξία, καλό θα ήταν να τον εντάξουμε πιο συστηματικά αυτή την εποχή στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Πηγή: diatrofi.gr

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη