Οι κολπίτιδες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αποτελούν συχνά προβλήμα που απειλεί να διαταράξει την ηρεμία και την απόλαυση των διακοπών.

Η ζέστη και η αυξημένη υγρασία της γεννητικής περιοχής σε συνδυασμό με το μπάνιο στην θάλασσα σε ακατάλληλα νερά καθώς και η επαφή με την άμμο και με τις ξαπλώστρες αποτελούν συνθήκες ικανές για να σας φέρουν αναστάτωση στην καλοκαιρινή σας αρμονία και χαλάρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κολπίτιδες, μικροβιακής- μυκητιασικής αιτιολογίας

Πρόκειται για τοπικό ερεθισμό των γεννητικών οργάνων που οφείλεται είτε σε μικρόβια, είτε σε μύκητες. Απαντάται συχνά το καλοκαίρι αλλά, συνήθως, μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα. Κάνει την εμφάνισή της με κνησμό (φαγούρα) είτε εξωτερικά στο αιδοίο είτε εσωτερικά στον κόλπο, αυξημένα υγρά( διαφόρων χρωματισμών: κίτρινα, λευκωπά, κιτρινοπράσινα, πράσινα), δυσπαρεύνεια( πόνο κατά την διάρκεια της επαφής).

Οφείλονται στην διαταραχή της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας της περιοχής (γαλακτοβάκιλλοι) στην οποία μπορεί να συνεισφέρει η λήψη κάθε είδους αντιβιοτικού. Τα γαλακτομικά προϊόντα, το γιαούρτι και τα συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά έχουν τόσο προληπτική, όσο και επανορθωτική δράση, επαναφέροντας σε ισορροπία την διαταραγμένη μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμβουλές:

-Φροντίστε για την τακτική και σωστή υγιεινή της γεννητικής σας περιοχής με άφθονο νερό και ενδεχομένως με κάποιο ειδικό προϊόν(σαπούνι, διάλυμα κ.λ.π.).
-Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου βρίσκεται σε μια δυναμική ισορροπία. Μην χρησιμοποιείτε, λοιπόν, ισχυρά αντισηπτικά και μην κάνετε εσωτερικές πλύσεις χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Μπορεί να διαταράξετε την μικροβιακή ισορροπία του κόλπου σας και να προκαλέσετε κολπίτιδα.
-Μην μένετε πολύ ώρα με βρεγμένο μαγιό-φροντίστε να έχετε δεύτερο μαζί σας για να αλλάζετε ( τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε θερμό και υγρό περιβάλλον).
-Μην κολυμπάτε κατά την διάρκεια της περιόδου σας, ειδικά εάν δεν έχετε ολοκληρώσει την οικογένειά σας.
-Να μην χρησιμοποιείτε συχνά ταμπόν , κι όταν αυτό γίνεται η χρήση του να μην ξεπερνά τις τέσερις με πέντε ώρες.
-Απλώνετε πάντα την δική σας πετσέτα πάνω στην άμμο ή στην ξαπλώστρα.
-Αποφεύγετε, κατά το δυνατόν, τη συχνή χρήση στενών εσωρούχων και τζήν πανελονιών-αυξάνουν την θερμοκρασία της περιοχής=άρα και την υγρασία, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ενοχλητικών μας μικροβίων.
-Χρησιμοποιείστε βαμβακερά κι όχι συνθετικά εσώρουχα.
-Προσπαθείστε να προτιμάτε παραλίες με καθαρά νερά.
-Εάν πρόκειται να ξεκινήσετε αντιβίωση, ξεκινήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ή κάποιο συμπλήρωμα με προβιοτικό.
-Κάνετε τον τακτικό σας έλεγχο με τέστ Παπανικολάου.
Εάν υπάρχει κάποια λοίμωξη, η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται, ή να γίνεται από την αρχή έως το τέλος με προφυλακτικό.
-Να προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό, ειδικά στις νέες σας γνωριμίες.
-Εάν νιώσετε φαγούρα, ερεθισμό ,αύξηση των υγρών, δυσοσμία ή πόνο στα γεννητικά όργανα, επισκεφθείτε αμέσως τον ιατρό σας για γυναικολογική εξέταση και πιθανώς λήψη καλλιεργειών.

Επιμέλεια: Έλενα Φιντιάνη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης