Ο χειμώνας ακόμη δεν έχει φύγει και οι θερμοκρασίες είναι ακόμη χαμηλές. Εποχή για όσπρια δηλαδή αν και τρώγονται όλες τις εποχές. Τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής. Ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών, περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τη φάβα, τις φακές και έχουν εξαιρετική θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και είναι καλή πηγή φυτικών ινών.

Τα όσπρια έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία λόγω της σύστασης τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

·         Συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του εντέρου, λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες.

·         Βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης.

·         Αποτελούν χορταστική διατροφική επιλογή, χωρίς πολλές θερμίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

·         Βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας και ανήκουν στις τροφές που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα για μακροζωία.  

·         Μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας στην διατροφή μας, για όσες ακολουθούν την χορτοφαγία. 

Μερικά tips για καλομαγειρεμένα όσπρια:

–      Βάλτε τα από βραδύς σε νερό για να μουλιάσουν, έτσι μαλακώνουν και γίνονται πιο εύπεπτα για όσες έχετε πρόβλημα με το στομάχι σας.

–      Μην χρησιμοποιείτε σόδα για να μαλακώσουν γιατί η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά τους συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες που αυτά περιέχουν.

–      Προσθέστε το αλάτι στο τέλος του βρασμού έτσι ώστε να αποφύγετε το να σκληρύνει η φλούδα.

Γενικά τα όσπρια είναι εύκολα στο μαγείρεμα, μπορούν να γίνουν με διάφορες συνταγές, είναι νόστιμα, θρεπτικά και κυρίως υγιεινά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης