Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στα μπισκότα και τα γλυκά, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες άνω των 50 ετών, υποδεικνύει νέα μεγάλη έρευνα.

Ήδη γνωρίζουμε ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά, ιδιαίτερα τα τρανς που φράσσουν τις αρτηρίες, είναι βλαβερή για την καρδιά και τη μέση.

Η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη που εξετάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο στις γυναίκες από όλα τα είδη λιπαρών. Έδειξε σαφή τάση: Όσες κατανάλωναν τα περισσότερα λιπαρά είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσες κατανάλωναν τα λιγότερα.

Πριν την εμμηνόπαυση οι γυναίκες ‘παραδοσιακά’ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με άντρες παρόμοιας ηλικίας, αν και αυτό αλλάζει, καθώς οι γυναίκες μάχονται όλο και περισσότερο την παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας.

Εμείς πρέπει να ελέγχουμε τις ετικέτες τροφίμων, γιατί πολλά από τα λιπαρά είναι κρυμμένα. Αυτό αποτελεί απλό τρόπο για κάθε γυναίκα και ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση ώστε να βελτιώσει την υγεία της. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε και τις τηγανιτές τροφές. Τα πιο υγιεινά λιπαρά περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρι και έλαια λαχανικών.