Οι πιπεριές Φλωρίνης μετά το ταξίδι τους από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία) στην Ευρώπη με τον Χριστόφορο Κολόμβο τον 16ο αιώνα, έφτασαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκατό χρόνια αργότερα.
Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούργιο, εξωτικό τότε, καρπό. Στη Φλώρινα, λόγω των εύφορων χωμάτων, ευδοκίμησε και μέχρι το 1950 εξελίχθηκε σε σημαντικό προϊόν της περιοχής.
Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, φολλικού οξέος, βιταμίνης Κ και μαγγανίου. Επίσης είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, που κάνει καλό στην όραση και προστατεύει από τις λοιμώξεις, βιταμίνη C, σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη, καθώς μια μεγάλη κόκκινη πιπεριά περιέχει 209 mg βιταμίνης C, η οποία είναι περισσότερο από το διπλάσιο ενός μέσου πορτοκαλιού.
Περιέχει, επίσης, βιταμίνη Β6, που είναι ζωτικής σημασίας για βασικές λειτουργίες του οργανισμού, λουτεΐνη και ζεοξανθίνη, που μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ασθενειών των ματιών, βήτα-καροτίνη, που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση και το λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.
Πηγή: diatrofi.gr
Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη