Ο θυμός είναι ένα απολύτως φυσιολογικό και λογικό συναίσθημα που εκδηλώνουμε όλοι οι άνθρωποι όταν αγχωνόμαστε, όταν πιεζόμαστε, όταν αδικούμαστε ή όταν απογοητευόμαστε.

Αυτό που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ο τρόπος και η ένταση με την οποία εκδηλώνει το θυμό του.

Όταν θυμώνουμε σημαίνει πως χάνουμε τον έλεγχο. Ο θυμός που εκδηλώνεται με μικρής χρονικής διάρκειας ξεσπάσματα και δεν εξελίσσεται σε οργή, ή ακόμη χειρότερα σε εχθρική συμπεριφορά, είναι μια απόλυτα υγιής διαδικασία. Δεν πρέπει όμως να εκδηλώνεται συχνά και ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας σας, αφού όχι μόνο δεν μπορεί να σας λύσει κανένα πρόβλημα αλλά μάλλον θα σας δημιουργήσει ακόμη περισσότερα.

Εκείνη τη στιγμή αισθανόμαστε ότι «φουντώνουμε», ή τουλάχιστον έτσι θα το εκφράζαμε.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι τα επίπεδα της πίεσης, κάποιων ορμονών, της αδρεναλίνης αλλά και των παλμών της καρδιάς… «χτυπάνε κόκκινο».

Οι ειδικοί ψυχολόγοι προτείνουν να «εξοντώσετε» το θυμό σας επιστρατεύοντας τη λογική γιατί, όπως λένε, η εκδήλωση του συναισθήματος του θυμού κάνει τους ανθρώπους αυτοκαταστροφικούς και ολοένα πιο εχθρικούς.

Αντιμετωπίστε να συναισθήματα σας αναλύοντας την κατάσταση που σας προκάλεσε θυμό και αναρωτηθείτε…



… «τι ήταν αυτό που με ενόχλησε περισσότερο και με έκανε να εκτονώσω τη συσσωρευμένη ένταση με τέτοιο τρόπο»;
… «μήπως διήρκησε πολύ ώρα ο θυμός μου»;
… «νιώθω τύψεις/ ντρέπομαι για τη συμπεριφορά μου»;
… «θεωρώ σωστή ή υπερβολική την αντίδραση μου»;
… «υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα μετά το ξέσπασμα»;

Κάνοντας αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας αμέσως του δίνετε την ευκαιρία να ηρεμήσει, να δει ξεκάθαρα τα πράγματα και να διαλέξει υποσυνείδητα ή συνειδητά άλλους τρόπους αντίδρασης, πιο εποικοδομητικούς.

Εκτονωθείτε…

…γρονθοκοπώντας ένα μαλακό αντικείμενο, όπως ένα μαξιλάρι για παράδειγμα σκεφτόμενη το αντικείμενο του θυμού σας.

… μετρώντας ως το δέκα, όσες φορές χρειάζεται!!!

Τελευταίο επιχείρημα για να σας πείσουμε για μια πιο «ορθή» συμπεριφορά είναι τα αποτελέσματα της δημόσιας σχολής υγείας του Μίσιγκαν, σύμφωνα με τα οποία «η αναποτελεσματική διαχείριση της οργής είχε δυόμισι φορές μεγαλύτερη σχέση με τους θανάτους, από οποιαδήποτε άλλη αιτία, ενώ αντίθετα, η νοητική αντιμετώπιση βελτιώνει την υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία».