Αν, ενώ βρίσκεστε σε περίοδο εντατικής γυμναστικής, ο δείκτης της ζυγαριάς σας δεν λέει να κατέβει, μην ανησυχείτε, καθώς είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλούς ανθρώπους.

Για να αρχίσει η ζυγαριά να «κατεβαίνει», πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες και να καίτε περισσότερες από αυτές που παίρνετε.

Σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Rhode Island (URI) στην Αμερική, που διεξήχθη το 2004 σε 90 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, παρατηρήθηκε το εξής: αυτοί που ασκούνταν, χωρίς να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων, δεν έχασαν καθόλου βάρος, σε αντίθεση με εκείνους που παράλληλα με την άσκηση αφαίρεσαν 500 θερμίδες ημερησίως από το διαιτολόγιό τους και έχασαν 7-8 κιλά σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Όμως, η ομάδα που έκανε μόνο γυμναστική έχασε λίπος κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης. Ακόμη κι αν η ζυγαριά σας δεν το δείχνει, σίγουρα έχετε χάσει αρκετό λίπος -ειδικά από την περιοχή γύρω από τη μέση και την κοιλιά- και έχετε κερδίσει σε μυϊκό ιστό.

Ωστόσο, η άσκηση από μόνη της έχει μικρή επίδραση στις ενδείξεις της ζυγαριάς σας, καθώς είναι πολύ εύκολο να ανακτηθούν οι θερμίδες που χάθηκαν, μέσω του φαγητού.

Περπατώντας πολύ έντονα για 20′ καίτε περίπου 110 θερμίδες, (αυτό αντιστοιχεί στη θερμιδική αξία μιας μπανάνας). Ακόμη κι αν τρέξετε 10 χλμ. σε μία ώρα (οι θερμίδες που καταναλώνετε εξαρτώνται από το βάρος σας – θα κάψετε από 650 θερμίδες αν είστε 63 κιλά, έως 750 αν είστε 80), μπορείτε να ανακτήσετε τις θερμίδες που κάψατε τρώγοντας ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και τυρί, μία μπανάνα και μία χούφτα ξηρούς καρπούς.

Ωστόσο, μην αφήσετε τις «αδυναμίες» αυτές να μπαίνουν εμπόδιο στην προσπάθειά σας. Η άθληση σας κάνει να φαίνεστε και να νιώθετε νεότερες, τονώνει τη διάθεσή σας, σας βοηθά να κοιμόσαστε καλύτερα, καταπολεμά το στρες και μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από ασθένειες όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Και ακόμη ένα πλεονέκτημα: όταν αρχίσετε να χάνετε βάρος, εξασφαλίζετε ότι δεν θα το ξαναπάρετε, εάν δεν εγκαταλείψετε την άσκηση.

Πηγή: Myself