Η θρεπτική αξία των κερασιών έρχεται σε αντίθεση με την γνωστή λαϊκή παροιμία «Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι», επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Ελένη Φουσέκα.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως τα κεράσια προέρχονται από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας, εξ’ ου και το όνομά τους. Φρέσκα κεράσια μπορούμε να βρούμε στην αρχή του καλοκαιριού και για λίγες εβδομάδες, και αποτελούν εξαιρετικά χρήσιμη τροφή για τους μαθητές και φοιτητές κατά την εξεταστική περίοδο, αφού συμβάλλουν στην μείωση της πνευματικής και σωματικής κόπωσης λόγο της τέφρας των μεταλλικών αλάτων που περιέχουν.
Τα κεράσια ανήκουν στα κορυφαία superfoods, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Το χρώμα τους το οφείλουν στην υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανιών, που είναι αντιοξειδωτικές ουσίες με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Σύμφωνα με μελέτες, οι ανθοκυανίνες βοηθούν στην παραγωγή ινσουλίνης κατά 50%, έτσι βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη επιτρέποντας τον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης. Οι ανθοκυανίνες επίσης συμβάλλουν στην υγεία των αρθρώσεων και εξουδετερώνουν καρκινογόνες ουσίες.
Ένα φλιτζάνι κεράσια αποδίδει σχεδόν 90 θερμίδες και το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων προέρχεται από σάκχαρα. Ιδανικό φρούτο για όσους ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες αφού τα σάκχαρα που περιέχουν μπορούν να ικανοποιήσουν την αίσθηση του γλυκού χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες.
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των κερασιών είναι η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι κεράσια καλύπτει το 13% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες διευκολύνουν την πέψη, στη δυσκοιλιότητα, ενισχύουν την απώλεια βάρους ενώ παράλληλα βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, που είναι απαραίτητη για το σχηματισμό κολλαγόνου των οστών, και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Περιέχει επίσης β- καροτένιο και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, βιταμίνης Α και βιταμίνης Β6.
Τα κεράσια βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών και στην ρύθμιση της πίεσης λόγο του υψηλού περιεχομένου τους σε Κάλιο. Το κάλιο επίσης υποστηρίζει το μυϊκό και πεπτικό σύστημα. Ένα φλιτζάνι κεράσια καλύπτει το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης καλίου. Περιέχουν ωστόσο και μικρές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, χαλκού, φωσφόρου και ψευδαργύρου.
Είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, φυτικά συστατικά των φυτών που δεν αποδίδουν θερμίδες και είναι γνωστές για τη συμβολή τους στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χυμού κεράσι, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης, «ρυθμιστή» του ύπνου, μελατονίνης, στον οργανισμό. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν μια «φυσική» λύση σε όσους ταλαιπωρούνται από προβλήματα ύπνου, αϋπνία ή ακόμα και τζετ λαγκ, μετά από μακρινά ταξίδια.
Πηγή: MediDiatrofi.gr
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη