Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανέπτυξε ένα νέο διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο των ωοθηκών, που θα βοηθήσει τους γιατρούς να ξεχωρίζουν έγκαιρα και καλύτερα τους καλοήθεις από τους κακοήθεις όγκους και να επιλέγουν μια πιο αποτελεσματική θεραπεία. Επίσης, αρκετές γυναίκες δεν θα χρειάζεται πια να κάνουν αφαίρεση ωοθηκών χωρίς λόγο.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τομ Μπερν του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι το τεστ, με την ονομασία ADNEX, έχει μεγάλη ακρίβεια στη διάγνωση των διαφορετικών τύπων όγκων (σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καθένας, αν είναι μεταστατικός κ.λπ.).
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο πιο επιθετικός γυναικολογικός καρκίνος, καθώς μόνο το 40% των ασθενών επιβιώνει πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση.
Αν η διάγνωση γίνει στα πρώτα – πρώτα στάδια της νόσου, το ποσοστό επιβίωσης αυξάνεται στο 90%, αν όμως γίνει σε προχωρημένο στάδιο η επιβίωση στην πενταετία δεν ξεπερνά το 22%.
Έτσι, η επιτυχής θεραπεία του ωοθηκικού καρκίνου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πόσο ακριβής θα είναι η έγκαιρη διάγνωση του όγκου, πράγμα συχνά δύσκολο. Αρκετά συμπτώματα, όπως φούσκωμα ή πόνος στην κοιλία, μπορεί να οφείλονται σε άλλες κοινές αιτίες. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, πολλές γυναίκες με καρκίνο δεν υποβάλλονται έγκαιρα σε χειρουργική επέμβαση ή, αντίθετα, κάποιες με αβλαβή όγκο μπορεί να υποστούν μια σοβαρή αλλά περιττή επέμβαση, π.χ. αφαίρεση ωοθήκης, χωρίς κάτι τέτοιο να χρειάζεται.
Η νέα διαγνωστική μέθοδος -που είναι έτοιμη για άμεση κλινική εφαρμογή- συνδυάζει κλινικά στοιχεία του ασθενούς, ένα τεστ αίματος και υπέρηχο. Ο βαθμός ακρίβειας της διάγνωσης εκφράζεται ως ποσοστό για κάθε περιστατικό. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τεστ online, καθώς και μέσω μιας σχετικής εφαρμογής για «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (στη διεύθυνση www.iotagroup.org/adnexmodel).
«Προς το παρόν, ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε τις γυναίκες με κύστες στην ωοθήκη για τυχόν παρουσία καρκίνου και η επιλογή θεραπείας δεν έχουν ακρίβεια. Η νέα τεχνική ταξινόμησης των ωοθηκικών όγκων μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να πάρουν τις σωστές αποφάσεις, πράγμα που θα βελτιώσει την έκβαση των περιπτώσεων γυναικών με καρκίνο. Επίσης, θα μειώσει την πιθανότητα γυναίκες με κάθε είδους κύστη να υποστούν υπερβολική ή περιττή θεραπεία, η οποία μπορεί να έχει αρνητική συνέπεια στη γονιμότητά τους» δήλωσε ο Τομ Μπερν.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν το τεστ μελετώντας στοιχεία για 3.500 ασθενείς από 10 ευρωπαϊκές χώρες, διερευνώντας ποιες πληροφορίες ήταν πιο χρήσιμες για τη διάγνωση πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια, έλεγξαν την αξιοπιστία του τεστ σε άλλες 2.400 ασθενείς.
Χ.Λ.