Τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο συχνά ακούμε για τη νευρική ανορεξία. Τη νέα λαίλαπα που μαστίζει τις νεαρές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Παρακολουθούμε εκπομπές με το θέμα αυτό, βλέπουμε φιγούρες αποστεωμένες. Μιλάμε για ένα σύνδρομο ψυχονευρικής διαταραχής από το οποίο πάσχουν πολλές γυναίκες κυρίως, χωρίς να αποκλείεται βέβαια και το ανδρικό φύλο.

Οι πάσχουσες είναι συνήθως γυναίκες που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία, δυστυχώς όμως συμβαίνει και σε παιδιά του δημοτικού, έχοντας διαταραγμένη άποψη για το σώμα τους. Πιστεύουν ότι είναι παχουλές και υποβάλλουν τον εαυτό τους σε αυστηρή, μη ισορροπημένη δίαιτα, που, μετά από ένα διάστημα, φθάνει μέχρι και την αφαγία! Ακόμα και όταν πετύχουν το επιθυμητό βάρος, που είχαν αρχικά προγραμματίσει, δεν σταματούν, πιστεύοντας ότι εξακολουθούν να είναι παχουλές! Δεν μένουν ποτέ ικανοποιημένες με το σώμα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση που ζουν με άγχος, ενώ είναι πιθανό μία αλλαγή στη ζωή τους (διαζύγιο, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος) να τους οδήγησε σταδιακά στη νευρική ανορεξία. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα Μ.Μ.Ε. με τα πρότυπα που προβάλλουν. Μοντέλα, που εμφανίζονται στις πασαρέλες υπερβολικά αδύνατα και αποθεώνονται από σχεδιαστές, διαφημιστές αλλά και από το ανδρικό κοινό.

Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις στην υγεία; Αρχικά οι επιπτώσεις παρατηρούνται στη ψυχολογία του πάσχοντος, κατάθλιψη, κοινωνική απομάκρυνση. Οι ασθενείς παρουσιάζουν οστεοπόρωση, αμηνόρροια, εξαιτίας του χαμηλού βάρους, ενώ φθάνουν μέχρι και το θάνατο, όταν το σώμα δεν μπορεί να αντέξει τις λειτουργίες του οργανισμού. Υπολογίζεται ότι το 18% των ατόμων που πάσχουν από νευρική ανορεξία, πεθαίνουν, τονίζει στη zougla.gr, ο Δημήτρης Σούρας, ψυχίατρος, Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Metropolitan.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει άμεσα η διάγνωση και να παρέχεται στους ασθενείς ψυχολογική και ιατρική βοήθεια. Να αναγνωρίσουν το πρόβλημά τους και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία τους, να αυξηθεί η αυτοεκτίμησή τους και να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα φυσιολογικής και ισορροπημένης διατροφής. Η λύση του προβλήματος βασίζεται -πρωτίστως- στη θέληση και τη δύναμη των ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τηλεπαρουσιάστρια Νανά Καραγιάννη, η οποία βίωσε την ασιτία, πριν από λίγο καιρό, μιλά στη zougla.gr και συμβουλεύει τα νέα κορίτσια, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αισθάνονται ντροπή ή ενοχή για τις διατροφικές διαταραχές που αντιμετωπίζουν. Δεν φταίνε τα ίδια τα κορίτσια που αρρώστησαν, αλλά θα είναι το φταίξιμο όλο δικό τους, αν δεν ζητήσουν βοήθεια. Όταν λέμε βοήθεια, εννοούμε φυσικά από ειδικούς και όχι από φίλους, που ενδεχομένως έχουν όλη την καλή διάθεση, αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης δεν μπορούν να κάνουν πολλά, αντιθέτως, μπορεί να γίνουν πιεστικοί και φορτικοί, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα.

Η νευρική ανορεξία σε απομονώνει αργά και σταθερά από όλους και όλα. Τα προβλήματα στη δουλειά δεν θα αργήσουν να έρθουν, λόγω της δικής τους ανικανότητας να φανούν συνεπείς και τυπικές στις υποχρεώσεις τους. Όλα φαίνονται βουνό. Αποφεύγεις να βγεις με τις παρέες σου για να μην “αναγκαστείς” να φας κάτι… Μοναξιά και μαυρίλα είναι η καθημερινότητά σου.

Τέλος, η συμπαράσταση από το περιβάλλον σου είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να είναι κοντά τους με ουσιαστικό αλλά και διακριτικό τρόπο, γιατί τον αγώνα θα τον δώσουν μόνες τους. Όποιος δεν μπορεί να είναι στο πλευρό τους, πρέπει να απομακρυνθεί το συντομότερο, είναι σχεδόν επικίνδυνη η παρουσία του.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ ο θέμα της νευρικής ανορεξίας αποτελεί μάστιγα της εποχής μας, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι διοργανωτές επιδείξεων μόδας συνεργάζονται με μοντέλα μεγαλύτερου ή τουλάχιστον φυσιολογικού βάρους, αναιρώντας τη γραμμή που τηρούσαν παλιότερα να προσλαμβάνουν μοντέλα που δεν ζύγιζαν πάνω από 40 κιλά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης