«Λέτε να χάσω τα μαλλιά μου;». Είναι ένα σύνηθες ερώτημα που απασχολεί πολλές γυναίκες. Καθώς βλέπουμε τα χρόνια να περνούν, όλο και περισσότερο μας βασανίζει το γεγονός ότι κάποια μέρα θα μείνουμε φαλακρές. Ναι, καλά ακούσατε! Και δεν είναι καθόλου υπερβολή. Η αλωπεκία δεν είναι μία πάθηση που πλήττει αποκλειστικά τους άντρες. Πολλές είναι οι γυναίκες που την αντιμετωπίζουν ή ενδέχεται να την αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Τα στατιστικά δείχνουν ότι το 40% των γυναικών που πάσχουν από αλωπεκία είναι πάνω από 40 ετών. Το φαινόμενο αυτό, ειδικά στις γυναίκες, έχει τις περισσότερες φορές συναισθηματικές συνέπειες. Επειδή, ακριβώς τα μαλλιά για τις γυναίκες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ομορφιάς, η απώλεια των μαλλιών συνοδεύεται από συμπτώματα κατάθλιψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης, άγχους και στρες.

Τι είναι όμως η αλωπεκία;

Σύμφωνα με τον ιατρικό όρο, η αλωπεκία είναι η ολική ή μερική απώλεια των τριχών του κεφαλιού. Τα αίτια είναι πολλά και διάφορα. Ανάλογα με αυτά χαρακτηρίζονται οι ποικίλες μορφές της και εξαρτάται η θεραπεία της.  

Ανδρογενετική αλωπεκία

Πρόκειται για κληρονομικό τύπο αλωπεκίας και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε στιγμή μετά την εφηβεία. Συνήθως εμφανίζεται στις γυναίκες που έχουν υψηλά ποσοστά ανδρογόνων στο αίμα τους. Η θεραπεία της μπορεί να γίνει με μεταμόσχευση μαλλιών που τις περισσότερες φορές είναι επιτυχής και προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Τριχοτιλοειδής αλωπεκία

Προκαλείται από τράβηγμα και συμβαίνει στις γυναίκες που τραβούν πίσω όλα τους τα μαλλιά για μεγάλο διάστημα. Αυτή η κίνηση εξασθενεί με το χρόνο τη ρίζα της τρίχας με αποτέλεσμα να πέσει. Και σε αυτή την περίπτωση η πλαστική χειρουργική με μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να λύσει το πρόβλημα διορθώνοντας το μπροστινό μέρος.

Διάχυτη αλωπεκία

 Οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικά αίτια, ασθένεια, λοχεία, έλλειψη σιδήρου, απότομη απώλεια κιλών, υψηλό πυρετό, υποθυρεοειδισμό ή λήψη ορμονών. Το πρόβλημα διορθώνεται με δερματολογική παρακολούθηση εφόσον έχουν σταματήσει τα αίτια που την προκάλεσαν.

Γυροειδής αλωπεκία

 Σε αυτόν τον τύπο αλωπεκίας κομμάτια του τριχωτού της κεφαλής μένουν χωρίς μαλλιά αφήνοντας μόνο το δέρμα. Μέχρι στιγμής τα ακριβή αίτια της γυροειδούς αλωπεκίας δεν έχουν εντοπιστεί. Υπάρχουν όμως αίτια που μπορεί να την προκαλέσουν, όπως μία αλλεργική αντίδραση, βακτηριακή μόλυνση ή έκθεση για μεγάλο διάστημα σε χημειοθεραπεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο με δερματολογική θεραπεία με τη χρήση κορτιζόνης.