Όποια από εσάς ισχυριστεί ότι το προηγούμενο τριήμερο έφαγε με μέτρο, να προσέξει, γιατί θα μεγαλώσει η μύτη της! Δεν υπάρχει περίπτωση να μη δοκιμάσατε γέμιση γαλοπούλας, σαλάτες με περίτεχνες σάλτσες, πίτες, χοιρινό ή κατσικάκι (μπορεί και τα δύο) και φυσικά μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και πολλά άλλα. Από μια κουταλιά, λοιπόν, να φάγατε, έχετε ξεπεράσει τη συνιστώμενη ποσότητα θερμίδων.

Γι’ αυτό τις λίγες ημέρες που μένουν έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σας προτείνουμε να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες. Δοκιμάστε, λοιπόν, να φτιάξετε ένα γεμιστό καλαμάρι με λαχανικά και άγριο ρύζι, που, σύμφωνα με τον σεφ Γιάννη Γκελντή και το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, είναι πολύ υγιεινό, θρεπτικό και νόστιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα χρειαστείτε:

4 μεγάλα καλαμάρια (1.200γραμ.)

300 γραμ. πιπεριές  (3 χρώματα)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

100γραμ. κρεμμύδι

200γραμ. κολοκυθάκια

100γραμ. μελιτζάνα

λίγος βασιλικός ψιλοκομμένο

λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος

ξύσμα από ½ λεμόνι

2γραμ. αλάτι

5γραμ. μαύρο πιπέρι

50 ml ελαιόλαδο

120 γραμ. αγριόρυζο

Για να φτιάξετε τη γέμιση, κόβετε κατ’ αρχάς τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες, τις λαδώνετε, βάζετε αλάτι πιπέρι και τις απλώνετε στο ταψί και τις βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο βαθμούς για 15 λεπτά. Τρίβετε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Ανακατεύετε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ μαζί με τον βασιλικό τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε.

Αφού αφαιρέστε από τα καλαμάρια το κεφάλι τους, την ταινία από μέσα και την εξωτερική μεμβράνη τους, τα ξεπλένετε καλά και τα γεμίζετε με το μείγμα που έχετε ετοιμάσει. Αφήνετε λίγο χώρο στην άκρη και τα κλείνετε στην άκρη με οδοντογλυφίδα. Τα λαδώνετε ελαφρά και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.

Συγχρόνως βράζετε και το ρύζι για τη γαρνιτούρα σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά.

Θα χρειαστείτε μισή ώρα για την προετοιμασία και περίπου μία για το μαγείρεμα, αλλά θα έχετε ένα γκουρμέ και ταυτόχρονα υγιεινό πιάτο.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης