Καθώς υπάρχουν τροφές που ανεβάζουν την πίεση, αμέσως ή πιο μακροπρόθεσμα, είναι καλό να τις γνωρίζετε και να τις αποφεύγετε στην καθημερινότητά σας.
Αναψυκτικά
Ακόμη περισσότερο από το αλάτι, τα πρόσθετα σάκχαρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη υπέρτασης και καρδιαγγειακών νόσων. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Open Heart, οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν καθημερινά 75 γραμμάρια σιρόπι καλαμποκιού (ένα πολύ συνηθισμένο γλυκαντικό σε αναψυκτικά αλλά και επεξεργασμένες γλυκιές τροφές) έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση.
Εναλλακτικά επιλέξτε: Ανθρακούχο νερό με μια φέτα λεμόνι ή χυμό λεμονιού.
Επεξεργασμένα κρέατα – αλλαντικά
Η μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) των αλλαντικών και των επεξεργασμένων κρεατικών, π.χ. παστό ή καπνιστό κρέας, μπορεί να εκτοξεύσει στα ύψη την αρτηριακή σας πίεση.
Εναλλακτικά επιλέξτε: Ζητήστε αλλαντικά με μειωμένο νάτριο, όπως από στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου.
Πίτσα
Εάν υποκύπτετε συχνά στη… σαγήνη της πίτσας, τότε μπορεί να έχετε υψηλή πίεση χωρίς καν να το γνωρίζετε. Ο συνδυασμός των αλλαντικών, του τυριού, της έτοιμης σάλτσας ντομάτας και της ζύμης μπορεί να υπερκαλύψει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου.
Εναλλακτικά επιλέξτε: Πίτσα με λεπτή ζύμη τύπου ιταλική και με…
Περισσότερα στο govastileto.gr