Όταν το κίνητρο πίσω από την κατανάλωση φαγητού είναι η ευχαρίστηση και όχι η πείνα, αυξάνεται η έκκριση χημικών ουσιών όπως η γκρελίνη, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην υπερφαγία και κατά συνέπεια στην υπερβολική πρόσληψη βάρους.

Το συμπέρασμα αυτό καταγράφηκε σε ιταλική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της έρευνας δόθηκε σε οκτώ 21χρονους χορτάτους συμμετέχοντες η δυνατότητα να φάνε το αγαπημένο τους φαγητό, καθώς και ένα όχι και τόσο αγαπητό τους γεύμα. Διαπίστωσαν ότι στους ήδη χορτάτους εθελοντές τα επίπεδα της γκρελίνης αυξάνονταν όταν έτρωγαν το φαγητό που τους άρεσε, όχι όμως και όταν κατανάλωναν εκείνο που δεν τους άρεσε.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η αύξηση αυτή υποδηλώνει ότι έχει ενεργοποιηθεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου το οποίο «καπελώνει» το σήμα του κορεσμού με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η κατανάλωση τροφής χωρίς να υπάρχει λόγος (βιολογική πείνα).

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την ηδονική κατανάλωση φαγητού μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της παχυσαρκίας, καθώς και στην αντιμετώπισή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης