Κάνετε πολύ εύκολα μελανιές και αυτό είναι κάτι που σας ενοχλεί; Ανησυχείτε γιατί γεμίζετε μώλωπες σε πόδια και χέρια που, εκτός από αντιαισθητικοί, είναι και πολύ επώδυνοι;

Οι μελανιές είναι συνήθως αποτέλεσμα χτυπήματος. Όσο ασθενές ή δυνατό και αν είναι το χτύπημα, η μελανιά θα εμφανιστεί. Αυτό συμβαίνει γιατί στο σημείο μαζεύεται αίμα, το οποίο συσσωρεύεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Ηρεμήστε λοιπόν και μην πανικοβάλλεστε! Μην αγχώνεστε με το παραμικρό, γιατί περί αυτού πρόκειται. Ακόμη και αν εμφανίζετε μελανιές πολύ συχνά, κατά 95% η αιτία είναι ασήμαντη.

Αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, τότε το πρόβλημα είναι εντονότερο σε εσάς, αφού τα λευκά δέρματα είναι πιο λεπτά με αποτέλεσμα το αίμα να φαίνεται περισσότερο, χωρίς να σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό σε εσάς. Επίσης, όσες είστε γύρω στα 50 έρχεστε συχνά αντιμέτωπες με τις μελανιές, αφού τα αγγεία σας είναι πιο εύθραυστα και το δέρμα σας λιγότερο ανθεκτικό.

Η μελανιά πρέπει να κάνει το πολύ μισή ώρα να εμφανιστεί από τη στιγμή του χτυπήματος. Το χαρακτηριστικό μπλε- μωβ χρώμα της πρέπει  όσο περνούν οι μέρες να αντικατασταθεί από ένα καφέ- κίτρινο ως ένδειξη… υποχώρησης!

 Πρέπει να ξέρετε…

… πως ο πόνος του μώλωπα δεν καταπραΰνεται με ασπιρίνη. Αντίθετα, η ασπιρίνη παρατείνει την αιμορραγία των αιμοφόρων αγγείων, άρα και την παραμονή της μελανιάς στο δέρμα σας.

… ότι μια αλοιφή με άρνικα μπορεί να σας ανακουφίσει αν την τοποθετήσετε τοπικά.

… πως μπορείτε να περιορίσετε την αιμορραγία και το πρήξιμο βάζοντας πάγο στο σημείο, τον οποίο όμως πρώτα θα τον έχετε τυλίξει με μια πετσέτα.

 Μιλήστε με το γιατρό σας εάν:

  • Εμφανίζετε μελανιές αλλά δεν θυμάστε να χτυπήσατε κάπου.
  • Μελανιάζει το δέρμα κάτω από τα νύχια των ποδιών ή/ και των χεριών σας.
  • Εκτός από πόνο, στο σημείο τις μελανιάς, παρατηρήσατε και πρήξιμο.
  • Οι μώλωπες δεν περιορίζονται στα χέρια και τα πόδια αλλά κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο το σώμα.