Η μεμβράνη λίπους (επίπλουν ή κοινώς μπόλια) που περιβάλλει τα όργανα της κοιλιάς μέχρι σήμερα θεωρούνταν ήσσονος σημασίας από τους ειδικούς. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Loyola, τα κύτταρα της εν λόγω μεμβράνης μπορεί τελικά να παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μεμβράνη επενδύει την κοιλότητα της κοιλιάς και καλύπτει τα περισσότερα όργανά της. Επίσης, αποτελεί ένα είδος «ρεζερβουάρ» λιπωδών κυττάρων. Σε εργαστηριακά πειράματα με κύτταρα από ποντίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κύτταρα της εν λόγω μεμβράνης εκκρίνουν μια ουσία, η οποία μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το εύρημα των επιστημόνων εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε νέα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση οργάνων, καθώς και για τους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ερυθυματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.λπ.). Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι παρατηρήσεις αυτές είναι πρώιμες και πρέπει να επιβεβαιωθούν σε έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας.

Πηγή: vita.gr

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη