Μέχρι την ηλικία των 25 ετών το δέρμα είναι απαλό και σφριγηλό, καθώς το κολλαγόνο τού χαρίζει αντοχή και η ουσία ελαστίνη ελαστικότητα.

Οι ρυτίδες όμως και η χαλάρωση του δέρματος πρωτοεμφανίζονται από την ηλικία των 30 ετών, όταν η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται σταδιακά, γεγονός φυσιολογικό με το πέρασμα του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την όλη κατάσταση επιβαρύνει περαιτέρω η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, η οποία είναι γνωστό ότι προκαλεί πρόωρη γήρανση.

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία καθυστερούν το ρυθμό της φυσιολογικής γήρανσης, ενώ παράλληλα εξουδετερώνουν έως ενός βαθμού την αρνητική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και των άλλων στοιχείων που περιέχουν ελεύθερες ρίζες , όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο καπνός. Ωστόσο ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες, ούτε σε επαρκείς ποσότητες γι’ αυτό πρέπει να τις προμηθεύεται από την τροφή.

Οι ουσίες με τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι οι βιταμίνες Α, C, D, Ε και βήτα-καροτίνη, αλλά και τα φλαβονοειδή. Λαχανικά όπως τα καρότα, οι τομάτες, η πάπρικα, και το λάχανο περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπερβολική όμως λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών με τη μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων μπορεί να μην έχει ανάλογα αποτελέσματα, ενώ στην χειρότερη περίπτωση ενδέχεται να έχει ακριβώς τα αντίθετα.

Για να προσλαμβάνει κανείς επαρκείς ποσότητες από τις παραπάνω βιταμίνες πρέπει να τρώει τα τρόφιμα που τις περιέχουν. Καλές πηγές τους είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

  • Βιταμίνη Α: ζωικές τροφές, γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι, σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός.
  • Βιταμίνη C: πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, ντομάτες, μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές.
  • Βιταμίνη D : μουρουνέλαιο, ψάρια, εμπλουτισμένα δημητριακά.
  • Βιταμίνη Ε: ελαιόλαδο, σπόροι σιταριού, ξηροί καρποί, δημητριακά, πράσινα λαχανικά.
  • Βήτα-καροτίνη: σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, γλυκοπατάτες, καρότα.
  • Φλαβονοειδή: τσάι, φράουλες, κρεμμύδια, μήλα, σταφύλια, μπρόκολο, σπανάκι, μπανάνες, πατάτες, κόκκινο κρασί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης