Το να διατηρεί μια γυναίκα καθαρή την «ευαίσθητη περιοχή» της είναι μια επιτακτική ανάγκη που επηρεάζει άμεσα τη γονιμότητα και την ψυχική ηρεμία της. Ο κόλπος και τα γεννητικά όργανα πρέπει να παραμένουν καθαρά, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση κοκκινίλας, τσουξίματος και φαγούρας στο δέρμα, ή ακόμα και πρόβλημα στη χλωρίδα και τη βλεννογόνο του κόλπου.

Μην ξεχνάτε:

* Να πλένεστε καθημερινά και ιδιαίτερα εάν έχετε ιδρώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ιδρώτας βοηθά στην ανάπτυξη των βακτηριδίων. 

* Να χρησιμοποιείται ειδικά προϊόντα καθαρισμού και φυτικά σαπούνια με βάση το χαμομήλι ή την αλόη. Έχουν ουδέτερο ph, δεν προκαλούν ερεθισμούς και δε βλάπτουν τη χλωρίδα του κόλπου.

* Να αλλάζετε συχνά σερβιέτα τις δύσκολες μέρες και να καθαρίζεται την περιοχή με μωρομάντηλα.

* Να αποφεύγετε την εκτεταμένη χρήση καθαριστικών σαπουνιών γιατί θα σας δημιουργήσει πρόβλημα. Αποφύγετε να πλένεστε πάνω από 2 φορές τη μέρα.

* Να προτιμάτε βαμβακερά εσώρουχα. Δεν είναι αλλεργιογόνα και δεν προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας, άρα δεν ερεθίζουν την περιοχή και την προστατεύουν από τα μικρόβια.

* Να χρησιμοποιείτε υποαλλεργικά απορρυπαντικά. Προσέξτε τα εσώρουχά σας να μην έρχονται σε επαφή με σκόνη και να τα σιδερώνετε πριν από κάθε χρήση.

* Να μην κάνετε κολπικές πλύσεις, αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα το γυναικολόγο σας. Ωστόσο πρέπει να ξέρετε πως το πλέον κατάλληλο για αυτό το σκοπό είναι το χαμομήλι.

* Να μην ξυρίζετε συχνά… την περιοχή. Οι τρίχες λειτουργούν σαν μια φυσική ασπίδα προστασίας του κόλπου από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. 

* Να σκουπίζεστε σωστά, δηλαδή, από μπρός προς τα πίσω για να αποφύγετε τη μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στον κόλπο.

* Κάθε γυναίκα πρέπει να απευθύνεται σε γυναικολόγο μετά από την πρώτη της ολοκληρωμένη ερωτική επαφή και να τον επισκέπτεται όσο συχνά της υποδείξει εκείνος.