Οι ξηροί καρποί είναι μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων, αλλά από έρευνες έχει αποδειχτεί ότι είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες αλλά και σημαντικές ποσότητες ινών που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Είναι επίσης πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Περιέχουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου και χαλκού, που φαίνεται ότι ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, την πίεση του αίματος, καθώς και τους χτύπους της καρδιάς.

Επιπλέον είναι και ιδιαίτερα ευεργετικοί για την επιδερμίδα μας.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες, καθώς επίσης είναι και μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Τα 30 γραμμάρια αποδίδουν 165 θερμίδες.

Φουντούκια

Τα φουντούκια περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, συστατικό απαραίτητο για αντιοξειδωτικές διεργασίες του οργανισμού. Τα 30 γρ. αποδίδουν 175 θερμίδες.

Φιστίκια

Τα φιστίκια αιγίνης αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και κυρίως δύο βιταμινών, της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Περιέχουν επίσης και φυτικές στερόλες σε ικανοποιητικές ποσότητες με αντιοξειδωτική δράση. Τα 30 γρ αποδίδουν 160 θερμίδες.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ. Τα 30 γρ. αποδίδουν 185 θερμίδες.

Γι’ αυτό μπορούμε να τους καταναλώνουμε ακόμα και καθημερινά, απλώς να μην ξεπερνούμε το μέτρο, γιατί δίνουν αρκετές θερμίδες, και να τους προτιμούμε νωπούς και ανάλατους.