Η δυσκοιλιότητα, μια από τις αρνητικές επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, κυρίως στο γυναικείο φύλο, καθώς οι 7 στους 10 πάσχοντες από δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με έρευνες, είναι γυναίκες.

Εάν λοιπόν ταλαιπωρήστε μόνιμα ή περιστασιακά από το συγκεκριμένο πρόβλημα, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές αλλά και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να απαλλαγείτε οριστικά. Όταν βρίσκεσαι σε δίαιτα επηρεάζει άμεσα το έντερο, αφού η ύπαρξη μικρού εντερικού περιεχομένου μειώνει την κινητικότητά του, με τελική κατάληξη τον περιορισμό των φυσιολογικών κενώσεων. Για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα δυσκοιλιότητας, η δίαιτα θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες αλλά και να μην παραλείπετε τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας.

Όταν αλλάζουν οι καθημερινές σου συνήθειες, (εξωτερική εργασία, συχνά ταξίδια, κ.ά.) μπορεί να δημιουργήσει αναστολές στο έντερο και στην καλή συνήθεια να επισκέπτεσαι την τουαλέτα σε συγκεκριμένες ώρες. Γι αυτό καλό θα είναι, για να βοηθήσετε το έντερο να επανέλθει, να καταναλώνετε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέατα αλλά και τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχά σε λίπη. Μην ξεχνάς να πίνετε πολύ νερό.

Η εγκυμοσύνη συχνά συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα, κυρίως λόγω της αύξησης του όγκου της μήτρας, η οποία πιέζει το έντερο δημιουργώντας έτσι επιβράδυνση στην κινητικότητά του και στασιμότητα των κοπράνων. Σε αυτή την περίπτωση για να την καταπολεμήσετε θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό, να αυξήσετε στο διαιτολόγιό σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά, το μαύρο ψωμί, ο αρακάς, οι μπάμιες, τα ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα, τα αχλάδια, τα ακτινίδια, το καστανό ρύζι, το μπρόκολο, τα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, το κόκκινο λάχανο, η ψητή πατάτα.

Και τέλος να μην ξεχνάτε να ασκήστε, αφού βοηθά και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.