Ποιο είναι το αγαθό που βάζουμε πρώτα απ’ όλα στο τραπέζι μας; Μα φυσικά το ψωμί που είναι η βασική τροφή του ανθρώπου και συνοδεύει όλες τις υπόλοιπες. Το φρέσκο ψωμί παρέχει στον οργανισμό μας σημαντική ενέργεια με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη όπως λευκό, μαύρο, ολικής άλεσης, πολύσπορο, με προζύμη, ζυμωτό κτλ. Όποιο κι αν διαλέξετε έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες και περίπου τις ίδιες θρεπτικές ουσίες. Βέβαια όσο πιο σκούρο τόσο μεγαλύτερη διατροφική αξία έχει.

Οι θρεπτικές ουσίες που μας δίνει το ψωμί είναι:

• Το άμυλο το οποίο αποτελεί πηγή ενέργειας στον οργανισμό.

• Η γλουτένη η οποία προσφέρει πρωτεΐνες στον οργανισμό.

• Η βιταμίνη Ε που είναι ωφέλιμη για την αντιοξειδωτική της δράση.

• Βιταμίνες της ομάδας Β οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή κατάσταση του νευρικού και πεπτικού συστήματος, του δέρματος αλλά και των ματιών.

• Οι φυτικές ίνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το ψωμί αποτελεί υγιεινή επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Καταναλώνουμε καθημερινά μικρές μερίδες, δεν το παρακάνουμε γιατί μην ξεχνάμε ότι παχαίνει. Επίσης μπορούμε να το φτιάχνουμε και μόνες μας για να ξέρουμε τι υλικά βάζουμε. Είναι πολύ εύκολο αφού χρειάζεται αλεύρι, μαγιά, λίγο αλάτι και νερό. Αν το θέλετε μαύρο χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής άλεσης.