Μπορεί η νέα τάση στην ιατρική να πιστεύει ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια και πρέπει η γυναίκα να συνεχίσει να ζει τη ζωή της, όμως κάτι που αλλάζει ριζικά είναι η διατροφή. Ακόμη και αν έως τώρα οι διατροφικές σας συνήθειες δεν ήταν οι ενδεδειγμένες, για τους επόμενους εννιά μήνες πρέπει να τηρήσετε αυστηρό πρόγραμμα διατροφής.

Γι’ αυτό φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει:

-Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και χαμηλών λιπαρών ή ελεύθερα λίπους γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα

-Ψάρια, κοτόπουλο, φασόλια, αυγά, ξηροί καρποί, άπαχα κρέατα

-Τρόφιμα, φαγητά και έλαια χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη, αλάτι και προστιθέμενα ζάχαρα (π.χ. όσπρια, φασολάκια, μπάμιες, τραχανά, πλιγούρι, κουσκούς, χούμους, μέλι, ταχίνι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο). Προς αυτή την κατεύθυνση, καλό είναι επίσης να αποφεύγεται η κατανάλωση φαγητών από fast food που είναι πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένο λίπος και αλάτι. Η κατανάλωση αναψυκτικών καλό θα ήταν να αντικατασταθεί από φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων.

Το συνολικό ποσό θερμίδων που χρειάζεται η κάθε μητέρα εξαρτάται από την ηλικία της, το ύψος της, το μέγεθος του σκελετού της, τη δραστηριότητά της και από τη σωματική αναλογία μυϊκής μάζας και λιπώδους ιστού. Ως γενική κατεύθυνση θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι 1.600 με 2.200 θερμίδες ανά ημέρα.