Δύσκολα θα συναντήσετε γυναίκα που σε κάποια περίοδο της ζωής της -αν όχι σε όλη τη διάρκεια- δεν υπέφερε από ημικρανία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά το 70% των ασθενών που υποφέρουν από ημικρανία είναι γυναίκες.

Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πρώιμης σχολικής ηλικίας δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της ημικρανίας στα κορίτσια, στην έναρξη της εφηβείας. Με την ενηλικίωση και ιδιαίτερα στην αναπαραγωγική ηλικία, η συχνότητα εμφάνισης της ημικρανίας στις γυναίκες φτάνει σε ποσοστό 20 – 25% του συνόλου του γυναικείου πληθυσμού. Οι ειδικοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στις γυναικείες ορμόνες.

Η ευθύνη των διακυμάνσεων των θηλυκών ορμονών στη εμφάνιση κρίσεων ημικρανίας αποδεικνύεται και από τα εξής στοιχεία:

– Πάνω από τα 2/3 των γυναικών που πάσχουν από ημικρανίες παρουσιάζουν κρίσεις που σχετίζονται χρονικά με την έμμηνο ρύση.

– Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται βελτίωση των κρίσεων στο 70% των εγκύων που πάσχουν από ημικρανίες. Οι κρίσεις επανεμφανίζονται κατά την περίοδο της γαλουχίας, ενώ μερικές φορές εμφανίζονται και αμέσως μετά τη γέννα.

– Σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια συνήθως παρατηρείται επιδείνωση των κρίσεων.

– Η εμμηνόπαυση συνήθως βελτιώνει τις κρίσεις.