Το πρωί, ετοιμάζει τα παιδιά για το σχολείο. Βάζει το κολατσιό στη τσάντα τους, τα αφήνει στο σχολείο πριν χτυπήσει το κουδούνι. Φεύγει για τη δουλειά της και όσο εργάζεται, σκέφτεται το φροντιστήριο των παιδιών, κανονίζει το ραντεβού του συζύγου με τον οδοντίατρο και τόσα ακόμα που περνάνε από το δικό της χέρι και μόνο…
Είναι η μητέρα αλλά και η σύζυγος. Αυτή η γυναίκα που αγαπά την οικογένειά της και δεν θέλει να τους λείψει τίποτα! Εργάζεται σκληρά, ενώ όταν επιστρέφει, φροντίζει να υπάρχει ένα ζεστό πιάτο φαγητό για όλους! Και όχι μόνο αυτό…
Φροντίζει να υπάρχει ένα σπιτικό γλυκό, καθαρά ρούχα, αλλά και ευχάριστο περιβάλλον. Μέσα στην τρέλα του καθημερινού προγράμματος, μαγειρεύει πολλές φορές δύο ή και τρία φαγητά. Μακαρόνια για τα παιδιά, κρέας ψητό με πατάτες για το σύζυγο και κάτι ελαφρύ, για να διατηρήσει τη γραμμή της.
Πιστεύει πως πρέπει να ικανοποιήσει γευστικά όλη την οικογένεια. Μέσα στην τρέλα αυτή και στο κουραστικό καθημερινό πρόγραμμα, έρχεται και την βασανίζει η πρόσληψη του βάρους! Τον τελευταίο καιρό, ενώ δεν τρώει πολύ και προσπαθεί να μην καταναλώνει λιπαρά, στις εξετάσεις αίματος, βρέθηκε αυξημένη χοληστερόλη!
Τι να κάνει για να σώσει αυτή τη κατάσταση; Πώς να χάσει βάρος εύκολα και γρήγορα, χωρίς να βασανιστεί μαγειρεύοντας ειδικό φαγητό για την ίδια;
Θα μελετήσουμε ένα προς ένα τα λάθη που κάνει, για να κατανοήσουμε το πρόβλημα:
-Καταρχήν τα τσιμπολογήματα. Στα 2-3 φαγητά που μαγειρεύει, συχνά τσιμπολογάει. Οπότε και δεν πεινάει όταν έρχεται η ώρα του φαγητού. Παρόλα αυτά, τρώει. Αν δεν κόψει τη συνήθεια αυτή, θα συνεχιστεί η πρόσληψη βάρους, με αποτέλεσμα να γίνει και παχύσαρκη.
-Συνήθως τα άτομα αυτά, δεν καταναλώνουν φρούτα. Έτσι η ανάγκη για γλυκό, την ωθεί στο να τρώει γλυκά και σοκολάτες. Δυστυχώς δεν βλέπει πως η λύση βρίσκεται στη φρουτιέρα του σπιτιού. Η οποία φρουτιέρα, δεν πρέπει να υπάρχει σαν σκεύος έτσι απλά, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Με την κατανάλωση τριών μερίδων φρούτων την μέρα, θα μειωθεί και η ανάγκη για πρόσληψη γλυκών. Ενώ καθαρίζει φρούτα για να ταΐσει την οικογένεια (τα παιδιά και το σύζυγο που τους έχει καλομαθημένους), ξεχνά να φάει η ίδια. Ή ακόμα δεν θέλει να φάει και τρώει γλυκά. Αν δεν προσπαθήσει να καταναλώσει καθημερινά τρία φρούτα, δεν θα καταφέρει να βρει λύση ούτε στο πρόβλημα δυσκοιλιότητας που τη βασανίζει.
-Δεν θα πρέπει να περάσει μέρα χωρίς τη λήψη του πρωινού γεύματος! Σε έρευνες φάνηκε πως τα άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό γεύμα, τείνουν να γίνουν παχύσαρκα. Η αυξημένη ενέργεια που δίνει στην προετοιμασία των παιδιών και του συζύγου, αφαιρεί και την ανάγκη του ατόμου αυτού για πρωινό. Θα πρέπει να περιορίσει την πρωινή προετοιμασία των παιδιών- συζύγου, αφού μπορούν και αυτοί να γίνουν υπεύθυνοι και να ξεκινήσει τη μέρα, με ένα θρεπτικό και υγιεινό πρωινό.
-Άτομα σαν την «Κυρία Σούπερ μαμά» και σύζυγο, ξεχνούν να γυμναστούν. Και αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω του φόρτου δουλειάς τους. Δεν θα πρέπει να παραλείπουν να γυμναστούν, τουλάχιστον 3 φορές τη βδομάδα για μια ώρα τη φορά. Η γυμναστική, θα αυξήσει το βασικό μεταβολισμό και έτσι οι καύσεις που κάνει, θα την βοηθήσουν στο να χάσει το επιπλέον βάρος εύκολα και γρήγορα. Επιπλέον, θα βοηθήσει την ψυχολογία της, αλλά θα μειώσει και τα επίπεδα χοληστερόλης.
-Θα πρέπει επιτέλους η οικογένεια αυτή να μάθει να τρώει ποικιλία τροφών- φαγητών και τα πάντα, έτσι ώστε να περιορίσει και τα φαγητά που μαγειρεύει, ώστε να έχει χρόνο και για την ίδια. Η κατανάλωση όλων των μαγειρεμένων φαγητών, από όλη την οικογένεια, θα την προστατέψει και από την πρόκληση ασθενειών στο μέλλον. Τα παιδιά που δεν καταναλώνουν όσπρια, ψάρια και λαδερά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν κάποιο πρόβλημα στο μέλλον. Ακόμα και ο σύζυγος, ο οποίος θέλει καθημερινά κρέας στο γεύμα του, κινδυνεύει. Συζητήστε με την οικογένεια το ενδεχόμενο αυτό και αποφασίστε από κοινού, για τη λύση που μπορεί να βρεθεί στο πρόβλημα αυτό!
Γυναίκες σαν και αυτή, υπάρχουν πολλές. Ελπίζω να μην είστε και εσείς μια από αυτές ή αν είστε να τηρήσετε όλα όσα αναφέραμε, για να αποκτήσετε εκτός από καλύτερη υγεία, ευεξία και χαρά.
Πηγή: diatrofi.gr
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη