Ο επιχείλιος έρπης οφείλεται σε ιό. Όταν εμφανιστεί, ενδέχεται να υποτροπιάσει πολλές φορές και στο μέλλον, αφού δεν εκριζώνεται ποτέ τελείως από τον οργανισμό.

Το στρες, η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και η πτώση της άμυνας του οργανισμού αυξάνουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε έρπη.

Συμπτώματα:

φυσαλίδες στα χείλη
ερυθρότητα
αίσθημα καύσου
κνησμός
ευαισθησία και πόνο στην περιοχή που έχει προσβληθεί.

Όταν εκδηλωθεί, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη. Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που κατά κάποιο τρόπο παρέχει την «τροφή» που είναι αναγκαία για την επιβίωση του ιού του έρπητα.

Υψηλές ποσότητες αργινίνης περιέχουν ο καφές, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, η βρώμη, οι σταφίδες, το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, η καρύδα και οι φακές.

Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να τρώτε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αποφεύγετε και τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά.

Καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη όπως τυρί, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια, γάλα, πατάτες, βόειο κρέας, μαγιά μπύρας, γιαούρτι, λάχανα, αβοκάντο, παπάγια, μάνγκο, βερίκοκα, μήλα, σύκα, και παντζάρια.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr