Τα σύκα καταναλώνονται φρέσκα και ώριμα στην εποχή τους και αποξηραμένα όλες τις εποχές του χρόνου. Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει στραφεί στα αποξηραμένα φρούτα και αυτό επειδή τα ξηρά σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, β καροτένιο και φολικό οξύ, καθώς και κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και φωσφόρο.

Επίσης, περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C. Δεν περιέχουν λίπος, αλάτι ή χοληστερίνη. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η αντιοξειδωτική σύνθεση των αποξηραμένων φρούτων προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η καθημερινή τους κατανάλωση βοηθά στο να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα, προστατεύουν το δέρμα, δρουν χωνευτικά και διουρητικά, ανακουφίζουν από άσθμα, βρογχικά, φαρυγγίτιδα και διαταραχές της εμμηνόπαυσης. Καλύπτουν την ανάγκη μας για γλυκό, παρόλα αυτά χρειάζεται μέτρο η κατανάλωσή τους, καθώς έχουν υψηλή ενεργειακή αξία, αφού τα 100 γρ. αποδίδουν 270 θερμίδες περίπου.