Όλες μας πρέπει να κάνουμε κάποιες προληπτικές εξετάσεις. Τι συμβαίνει όμως; Μήπως τις αναβάλλουμε από βδομάδα σε βδομάδα και από μήνα σε μήνα ή μήπως τις ξεχνάμε ηθελημένα;

Κι όμως αυτές οι εξετάσεις είναι απαραίτητες για κάθε γυναίκα, πρέπει να είναι το πιστό μας ραντεβού με τον γυναικολόγο μας για να είμαστε υγιείς και να αποφύγουμε οποιοδήποτε γυναικολογικό πρόβλημα μπορεί να προκύψει. Η πρόληψη είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο που δεν θα πρέπει να το αγνοούμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου οι αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει μια γυναίκα είναι εύκολες και ανώδυνες.

Αρχικά θα πρέπει να τηρείτε κάποιες βασικές αρχές.

Να αποφεύγετε τα στενά παντελόνια, τα συνθετικά εσώρουχα και να προσέχετε τις πισίνες που υποψιάζεστε ότι δεν είναι καθαρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά αν έχετε κάποια ενόχληση θα πρέπει αμέσως να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας.

  • Γυναικολογική εξέταση

Η εξέταση πρέπει να γίνεται για πρώτη φορά όταν μια γυναίκα έχει αρχίσει να έχει σεξουαλική ζωή.

Ο γυναικολόγος μπορεί να εντοπίσει κύστες, όγκους, χαλάρωση της μήτρας αλλά και πιθανές αλλοιώσεις, μολύνσεις. Επίσης ελέγχει τις ωοθήκες, την μήτρα και τα άλλα όργανα αναπαραγωγής.

  • Τεστ Παπανικολάου

Η εξέταση γίνεται μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Σκοπό έχει να διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο, οπότε και η αντιμετώπιση θα είναι ευκολότερη.

Μπορούν επίσης να ανακαλυφθούν κονδυλώματα, ιογενείς λοιμώξεις και να διαγνωστεί κολπίτιδα, πολύποδας ή τραχηλίτιδα.

Η επανάληψη του Παπ τεστ μια φορά τον χρόνο ή κάθε έξι μήνες, θεωρείται ικανοποιητική.

Ο γυναικολόγος με ένα ειδικό βουρτσάκι αφαιρεί μερικά κύτταρα από τον τράχηλο και τον κόλπο και το δείγμα μεταφέρεται στο κυτταρολογικό εργαστήριο.

  • Αυτοεξέταση μαστού

Η εξέταση πρέπει να γίνεται κάθε μήνα από την ίδια την γυναίκα αφού γνωρίζει τον μαστό της καλύτερα από κάθε γιατρό. Δεν θα πρέπει να το παραλείπουν οι γυναίκες εκείνες που είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και σηκώνοντας τα χέρια σας εναλλάξ πάνω από το κεφάλι παρατηρείστε τυχόν αλλαγές στην επιφάνεια της επιδερμίδας, βαθουλώματα ή εξογκώματα και τυχόν αλλαγές στην κατεύθυνση της θηλής.

Ψηλαφίστε όλη την περιοχή του στήθους χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάκτυλα, τα οποία θα κινείτε κυκλικά.

  • Κλινική εξέταση μαστού

Ο γιατρός εξετάζει για πιθανές αλλαγές χρώματος, μεγέθους και τις δερματικές αλλοιώσεις της θηλής. Επίσης ψάχνει για τυχόν κύστες, αδενώματα και διογκωμένους λεμφικούς αδένες.

Η πρώτη εξέταση γίνεται στην ηλικία των 18 ετών. Μετά την ηλικία των 40 θα πρέπει η εξέταση να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

  • Μαστογραφία

Η ψηλάφηση του στήθους είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει μικρά ογκίδια. Η πρώτη μαστογραφία θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 40 ετών. Μετά τα 50 η εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Η μαστογραφία γίνεται με ειδικό μηχάνημα όπου ο μαστός τοποθετείται στην ειδική θέση του μηχανήματος και συμπιέζεται ελαφρά. Η απεικόνιση του μαστού γίνεται σε φιλμ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης